Föräldraledigheten är en het jämställdhetsfråga och sakta men säkert tar de svenska männen ut en allt större andel av föräldradagarna. Knivsta toppar listan i länet över mest jämställt uttag var männen har 34,4 procent, följt av Uppsala med 31,8 procent. Sist kommer Älvkarleby med 25,7 procent, enligt Försäkringskassan.

För byggnadsarbetaren Johan Lövqvist i Uppsala var det en självklarhet att vilja vara hemma med sina tre barn.

– Min sambo pluggar och har varit hemma en längre tid än jag eftersom barnen har ammat, säger han.

Artikelbild

| Johanna Silverdahl och hennes respektive delar tiden med sonen Albin ungefär 60/40, säger hon, och uppger att det är avståndet till arbetet som spelat in.

Men det är andra saker än jämställdheten som spelar in när Johan och sambon delar upp dagarna mellan sig.

– Man gör det man kan. Nu har jag varit hemma omkring ett och ett halvt år så att hon ska kunna gå klart utbildningen.

I familjen Yadish där båda föräldrarna studerar är det 50/50 som gäller.

– Det handlar mest om vem som kan avvara tid, säger de, och menar att jämställdhetsaspekten har varit viktig för dem.

Artikelbild

| Mamma och pappa i familjen Yadish studerar och delar tiden 50/50 mellan sig. Jämställdheten är en viktig parometer i uttaget av föräldradagar, säger de.

Hanna Hammarström är 22 år och beskriver sig som hemmaförälder. Hon har varit hemma i nästan fyra års tid och säger att hon älskar det.

– Min kille jobbar timmar som PT. Vi har passat på att ta ut ledighet och resa under tiden när barnen är små. När man får barn i så ung ålder som jag fick har man inte påbörjat en karriär riktigt, men det kommer när barnen blivit lite äldre, säger Hanna Hammström.