Pappersälskande silverfiskar hotar arkiven

Den långsprötade silverfisken äter papper och ställer till problem i arkivvärlden. Uppsala kommuns stadsarkiv har drabbats och försöker nu fånga de små djuren, men de är inte lätta att komma in på livet.

Rikard Ek har flera fällor i Stadsarkivets källare för att inte silverfiskarna ska föröka sig ännu mer.

Rikard Ek har flera fällor i Stadsarkivets källare för att inte silverfiskarna ska föröka sig ännu mer.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-12 08:03

Stadsarkivet har kommunala dokument från 1860-talet fram till våra dagar som måste bevaras. De förvaras i stora rum under jord i samma hus som Stadsbiblioteket. För några år sedan upptäckte personalen att det fanns silverfiskar i korridorerna utanför arkiven. Det stod snart klart att det var den långsprötade silverfisken som gillar att äta papper.

– Vi har satt ut fällor men vi har inte sett några skador på det material vi har i arkivet ännu. De flesta finns i korridorerna utanför. Men vi måste ha en plan så att de inte förökar sig mer. Då kan det bli ett hot mot våra handlingar i arkiven, säger Rikard Ek, arkivarie vid Uppsala Stadsarkiv.

Även Folkrörelsearkivet, som finns i samma lokaler, ska ha drabbats. Rikard Ek har kontaktat Anticimex som är experter på att bekämpa skadedjur. De har rekommenderat att sänka luftfuktigheten och gillra så kallade klisterfällor med torrfoder där silverfiskarna fastnar och dör i en kladdig massa.

– Vi måste också kontrollera allt nytt material innan vi tar in det i arkiven så att inte silverfiskar gömmer sig där. De gillar nämligen kartong, säger Rikard Ek.

Stadsarkivet är inte ensamt om problemen. Enligt Thomas Persson Vinnersten, biolog hos Anticimex, finns den långsprötade silverfisken i hela landet. 

– Vi känner till den sedan slutet av 1990-talet. Den kan göra mycket skada inom arkiv- och museivärden som har många äldre och värdefulla föremål. Men den förökar sig långsamt, säger han.

Riksarkivet i Stockholm har problem med fiskarna liksom landsarkiven, varav ett ligger i Uppsala. De jobbar med en samordnad skadedjurskontroll för inte silverfiskarna ska sprida sig. 

På Carolina Rediviva har dock inte den långsprötade silverfisken setts till, ännu. 

Djuren kommer från Sydostasien och har troligen spridit sig hit via semesterresor och den ökande pakethandeln från Kina och andra länder.

– Man kan säga att de liftar med oss människor, säger Thomas Persson Vinnersten.

Det innebär att de också kan finnas hemma hos dig och mig. Men det är inget att vara rädd för.

– Om man ser dem så kan man städa lite mer eller sätta upp klisterfällor. Men de är inte farliga, de bits inte. Kanske äter de lite på tapeterna. Men är det så att man hittar dem i skåpen och tycker det är äckligt så kanske man ska fundera på om det är dags för en sanering, säger Thomas Persson Vinnersten.

Små, grå och med långa spröt. Så ser silverfiskarna ut. Här har de fångats i klisterfällan.
Små, grå och med långa spröt. Så ser silverfiskarna ut. Här har de fångats i klisterfällan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!