Maj blev den varmaste och soligaste majmånad som någonsin uppmätts i Sverige. I Uppsala var den genomsnittliga dygnstemperaturen 16,1 grader – att jämföra med det tidigare rekordet 14 grader från 2013. Eftersom mätningarna här började redan 1739 innebär det att Uppsalabor inte haft en så varm maj på åtminstone 279 år.

UNT frågade folk på stan: Vad tänker du om rekordvärmen?

Linnéa Bodegård, 24, student, Luthagen: "Att den beror på klimatförändringar, jag känner mig orolig. Men jag ska inte sticka under stol med att jag har tagit vara på värmen genom att vara ute mycket. Eftersom det inte var så varmt förra året förtjänar vi väl en varm sommar."

Artikelbild

| Maria Aarflot Lundgren

Ebba Widelius, 24, student, Rackarberget: "När värmen började komma var det ju bara underbart. Men efter ett tag blev det obehagligt, för det ska ju inte vara sånt väder i Sverige i maj. Jag både hoppas och hoppas inte på en fortsatt varm sommar. Jag önskar mig nog mest en vanlig sommar."

Maria Aarflot Lundgren, 66, designer, Ramsta: "Nu har vi ju redan haft sommar så det får gärna regna. Man undrar ju om det är klimatförändringar vi ser. Annars så har jag njutit som alla andra. Jag tror på en kanonsommar eftersom allt är uppvärmt."

Bengt Pettersson, 57, trädgårdsmästare, Drälinge: "Arbetsmässigt blir det stressigt eftersom det är svårt att hinna med att vattna. Jag gillar svalare väder, man blir så dåsig av värme. Jag tänker att värmen som varit blev sommaren."

Damalie Mirembe, 19, student, City: "Det är helt sjukt! Men skönt! Förra sommaren var det ju så kallt, så nu har jag tagit tillvara på värmen så mycket jag kunnat genom att vara ute mycket. Man vet ju aldrig hur resten av sommaren blir."

Artikelbild

| Bengt Pettersson

Mary McGuinness, 34, student, City (med sonen Frey, 5 veckor): "Att det är superhärligt. Men lite jobbigt också eftersom jag har en nyfödd bebis, så vi måste undvika direkt solljus. Jag tänker att det blir en lång sommar eftersom den började så tidigt."

Åke Rikner, 85, pensionär, Luthagen/Franska rivieran: "Den är arbetssam, jag vill att det ska vara lite svalare. Vi bor delar av året på Franska rivieran där det ju också är varmt, men där är man mer beredd på det."

Artikelbild

| Damalie Mirembe

Jonas Larsson, 31, forskare, Industristaden: "Det är trevligt. Eftersom jag har ett flexibelt jobb har jag tagit mig tid att vara ute, suttit en del på balkongen och tagit promenader och så. Klart man undrar lite om det här var sommaren vi fick för i år."

Najat Abdulkadir, 38, SFI-student, Årsta: "Att det gärna får vara så hela året! Jag har cyklat, tagit skogspromenader och plockat jordgubbar i Ulva. Förra sommaren var min första sommar i Sverige, det var kallt och regnigt och jag tänkte jag att det här landet har nog ingen sommar."