Det är på äldreboendet Glimmervägen i Eriksberg som boende nu smittats med skabb igen. Det är andra gången sedan i mars i år. Patricia Bahamamondezs 80-åriga pappa har smittats. 

– Han sitter och gungar i rullstolen för att han inte kommer åt att klia. Han fick stora utslag på armar och på kroppen i somras. Min mamma som besöker honom varannan dag larmade då, men ingenting hände. Hon har frågat gång på gång vad han har på armarna. I förra veckan fick vi veta att det var skabb igen. 

Under sommaren tillträdde Dzhon Zubenko som ny chef på boendet. Han känner till problemet med skabb på avdelningen och säger att personalen på Glimmervägen nu följer vårdhygieniska råd. 

Artikelbild

| Äldre som bor på Glimmervägen i Eriksberg har smittats av skabb igen.

– Vi har köpt medel mot skabb och behandlat alla boende, även de som inte blivit sjuka. Ingen i personalen är smittad vad jag vet. En storstädning kommer att genomföras. 

En vikarierande sjuksköterska på boendet säger till UNT att det inte är något allvarligt med skabb. Men anhöriga Patricia Bahamamondezs berättar att hon inte riktigt vågar krama sin pappa som förr på grund av smittorisken. 

– Min pappa kommer att dö snart. Och vi vågar inte ta på honom, hud mot hud. Mina barn går i skolan och vi vill inte att de ska smitta sina kompisar med skabb. Han är gammal och döende, ska han verkligen behöva dö med skabb? 

Varför fick ni inte bort skabben i vintras? 

Artikelbild

| Sjukdomen skabb orsakas av ett kvalster, det cirka 1/2 mm stora skabbdjuret Sarcoptes scabiei, som gräver sina gångar inne i huden.

– Jag kan inte svara på varför det inte försvann första gången. Det var nyligen som vi upptäckte den igen, säger Dzhon Zubenko. 

Använder ni en annan behandling den här gången?

– Vi kommer att använda samma salva som förra gången. Vi har också tagit bort vår centraldammsugare och gått ut med information om att alla boende ska ha sina egna städgrejer: dammsugare och städhinkar.

Smittovägen på Glimmervägen är enligt chef Dzhon Zubenko oklar. 

– Det hänger ihop med att det är ett kollektivboende och det föder en risk för vidare smitta, säger Dzhon Zubenko.

Enligt överläkare Birgitta Lytsy vid Uppsala läns vårdhygieniska team är det ovanligt med utbrott av skabb. Hon tycker inte att det är konstigt att det är just på ett äldreboende som smittan brutit ut. I dag drivs Glimmervägen av vårdbolaget Ansvar och omsorg AB. I oktober tar kommunen över verksamheten.