Nannaskolans Team Nanna, som består av Patti Uddén, Mohammed Alam och Sofia Treekrem-Runge är ett av fem lag som har blivit uttagna för att tävla om segern. Under tisdagen bjöd de elever och jury på tre maträtter, en soppa, en vegetarisk rätt och en varmrätt med valfritt kött.

– Det är lite pirrigt i dag, det känns ovant att ha så många olika människor i köket, säger Patti Uddén.

Tävlingen har pågått sedan 2008, Kurt Weid som är initiativtagare för tävlingen har varit med i juryn sedan början.

Artikelbild

– Jag kan inte avslöja exakt hur många skolor som sökte för att vara med, men det var nästan tresiffrigt. Nu ska de fem bästa göra upp, säger han.

De tre bästa skolrestaurangerna kommer går vidare i tävlingen, den kommer att avgöras 22–23 mars i Göteborg. Recepten lagen lagar ska hålla för minst 100 personer och snittkostnaden per portion får inte överskrida 12 kronor.

– Jag beundrar verkligen skolkockar. Går jag till en professionell kock och ber hen att laga en måltid för de pengarna skulle hen dumförklara mig. Men skolkockar gör det varje dag, de har även ofta en ännu stramare budget, säger Kurt Weid.

Fem elever hjälpte Team Nanna med att servera maten till juryn.

Artikelbild

– Vi har haft ett tillfälle där vi övade inför i dag, men några av oss serverade även mat till niorna förra året, så det känns ändå lugnt i dag, säger Tilde Franzén.

De fick även testa maten som tillagades.

Artikelbild

– Det var jättegott, säger Ida Englund.

Har ni bra skolmat i vanliga fall också?

Artikelbild

– Ja det har vi verkligen, instämmer hela gruppen.

Varje rätt som lagen tillagar har chansen att få 100 poäng var av juryn. Upp till 50 poäng avgörs av hur maten smakar och i de resterande poängen räknas till exempel hygien och tid in.

Artikelbild

– Det ska bli kul att se vad juryn tycker om maten när de testar den, de har varit här sedan vi började och sett hur allt gått till. Så jag hoppas de gillar den, säger Sofia Treekrem-Runge.

Den 7 februari går man ut med vilka tre av de fem lagen som går vidare.

Artikelbild

– Jag vill inte säga vilka poäng Team Nanna fick då vi vill behålla spänningen, men jag kan säga att vi fick mycket god och bra mat, säger Kurt Weid.

De andra skolorna som deltar i Skolmatsgastro (SM i skolmat) är Örmoskolan i Tingsryd, Navets skola i i Örebro, Dingleskolan i Munkedal och Smedstorps skola i Tomelilla.