Inställda operationer resten av veckan

Jan-Olof Olsson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tycker att det verkar saknas kontroll över materialsituationen i Uppsala.

På onsdagsförmiddagen kom beskedet att operationsstoppet på Akademiska sjukhuset förlängs till att gälla även torsdag och fredag.

På onsdagsförmiddagen kom beskedet att operationsstoppet på Akademiska sjukhuset förlängs till att gälla även torsdag och fredag.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala kommun2019-10-16 12:36

På onsdagsförmiddagen meddelade Akademiska sjukhuset att det pågående operationsstoppet – som har pågått sedan slutet av förra veckan – förlängs till att gälla både torsdag och fredag. Det är andra gången som sjukhuset skjuter upp operationsuppehållet, som orsakats av ett byte till en ny leverantör av förbrukningsmaterial. Enligt Göran Günther, chefsläkare på Akademiska sjukhuset, beror de upprepade förlängningarna av operationsstoppet på motstridiga besked från materialleverantören:

– Ena dagen har vi fått besked om att leveranserna ska fungera inom 24 timmar, för att nästa dag få ett motsatt budskap.

Jan-Olof Olsson arbetar med försörjningsberedskapsfrågor på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt honom är det som Göran Günther beskriver oroväckande:

– Det är förståeligt att problem kan uppstå, men sedan måste det gå att få en ordentlig överblick på situationen. Som det är nu verkar man inte kunna lita på vad leverantören säger, vilket gör att man inte får någon kontroll, säger Jan-Olof Olsson. 

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har ännu inte öppnat något ärende kring materialkrisen, men följer enligt kommunikatören Anna Rosklint hur situationen utvecklas. På Socialstyrelsen uppger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, att en konferens med de berörda regionerna sker på onsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!