– Resultatet är så klart tråkigt för oss, säger Linda Eskilsson, kommunalrådskandidat för Miljöpartiet i Uppsala

Enligt henne har rikspolitiken troligtvis påverkat rösterna i kommunvalet.

– Vi har tappat i nästan alla kommuner. Vi har inte hunnit göra någon jätteanalys så här morgonen efter valet, men vi kan se att rikspolitiken slår över på kommunerna.

Miljöpartiet fick 4,3 procent i riksdagsvalet. I Uppsala kommun fick partiet 7,1 procent, vilket är 2,8 procent högre än i riksdagsvalet. Dock minskade partiet i Uppsala kommun med nära 6 procentenheter jämfört med valet 2014, från 13,0 procent till 7,1 procent. Resultatet som det ser ut nu innebär att Miljöpartiet tappar hälften av sina mandat i kommunfullmäktige och får bara sex stycken.

– Det är ett dåligt resultat tycker jag. Vi har ju drivit en oerhört progressiv miljöpolitik både i regeringen och i kommunen. Det är något vi är stolta över och kommer att fortsätta med, säger kommunalråd Rickard Malmström, Miljöpartiets toppkandidat under valet.

Enligt Rickard Malmström har partiet blivit hårt granskade för att de suttit i regering.

– Jag tror att resultatet i kommunen speglas utav vad som har hänt på riksnivå. Det är ändå riksdagspolitiken som är den viktigaste när människor lägger sin röst.

Under måndagsmorgonen visade resultatet att det är jämnt mellan Uppsala kommuns nuvarande majoritet och Alliansen. Båda blocken ser ut att få 36 mandat var.

Hur tänker ni gå vidare från det här?

– Vi vill jobba vidare med vår klimatpolitik. Miljöpartiet är ett parti som samarbetar och vi vill att kommunen ska få en majoritet som kan styra. Vi kan tänka oss ett blocköverskridande samarbete, säger Linda Eskilsson.

– Vi har haft svåra perioder förr. Vi förväntades åka ur riksdagen, men det gjorde vi inte. Vi har rest oss förr och är glada för alla som har röstat på oss. Vi tänker förvalta de röster som vi har fått och fortsätta ta ansvar och vara ett samarbetsparti, säger Rickard Malmström.