I september på World Cleanup Day var flera tusen svenskar ute och plockade skräp i vårt avlånga land. På TV kunde vi se att även självaste kronprinsessan Victoria och dottern prinsessan Estelle gjorde detsamma. I Örsundsbro är det Cleanup Day flera gånger i veckan för Maj-Britt Carlsson.

– Jag har sedan många år passat på att städa i diken och på trottoarer i samband med att jag tar en promenad eller cykeltur. Skräp hör inte hemma i naturen och det är inte snyggt heller. Jag vill att vi alla ska ha det fint omkring oss, säger hon.

Nedskräpningen kostar även samhället stora summor, men den exakta kostnaden är svåröverskådlig. Enligt en bedömning från 2014 gjord av Clean Europe Network kostar nedskräpningen i Europa 25 euro per invånare och år. Men det är inte bara kostsamt utan även farligt för människan och andra djur. När djur äter plast i stället för mat blockeras deras matsmältning och djuren kan hindras i sin tillväxt, förgiftas och i värsta fall dö. Till exempel är fimpar skadligt för de marina djurlivet, men även djuren på land riskerar att fara illa av nedskräpningen.

Artikelbild

| Maj-Britt Carlsson en vardagshjälte som inte gillar skräp.

– Det är väl en ful vana många har att bara kasta sitt avfall där man går och står. Många rökare verkar i alla fall ha den ovanan, jag ser fimpar över allt, säger Maj-Britt Carlsson.

– Vi måste också tänka på djuren. Snören och plastremsor kan fastna kring ben, hals och runt munnar på våra vilda djur. De kor som får hela magen uppskuren av en slängd burk som strimlats i samband med höskörden är ju förfärligt. Det känns bra att göra en insats för människor, djur och natur.

På frågan om hon någon gång hittat nåt annorlunda så berättar Maj-Britt Carlsson att hon en gång hittat en paketerad bukett rosor i diket.

–  Det var i samband med Fars dag. Det går inte att låta bli att spekulera hur den hamnat där. Var det någon som tyckte pappa inte var värd rosorna eller var det kanske någon som fått nobben på sitt frieri?

Artikelbild

| Dagens skörd: En cykelkorg med burkar och pakethållaren full med plast.

Svaret lär vi aldrig få veta.