En internationell matmarknad har landat i Uppsala – sedan i onsdags står ett tjugotal välfyllda stånd uppställda på Vaksala torg. Marknaden, där besökaren kan hitta både polska piroger och franska bakverk, har rest runt i Sverige sedan april.

En av dem som reser runt med marknaden är Rudi Marten. Tillsammans med två kusiner säljer han den turkiska maträtten tantuni, en kötträtt som äts med bröd.

– Det är en traditionell turkisk rätt som härstammar från staden Mersin, berättar han.

Artikelbild

| Britt-Marie Jaako, Eriksberg, och Monika Holm Hull, Centrum, högg in på thaimat och langos. ”Jag hade aldrig ätit langos förut, men det såg väldigt gott ut”, säger Monika Holm Hull och berättar att hon efter maten skulle gå en vända förbi ståndet med sicilianska bakverk.

Han och hans kusiner har färdats med marknaden sedan mitten av juli. Han tycker om den resande livsstilen och säger att det är en av anledningarna till att han valt att jobba med att sälja mat.

– Jag vill gärna upptäcka Sverige, och världen, på det här sättet.

Vid lunchtid på torsdagen är det många som köar för att få handla. Johanna Engström och Ines Husberg sitter vid ett av de bord som står uppställda mellan stånden. Tillsammans med några andra vänner har de köpt flera olika rätter att dela på – bland annat polska piroger.

– Jag har fått en annan bild av polsk mat. Jag trodde att det bara var korv, men det fanns sex olika vegetariska fyllningar att välja på, säger Johanna Engström glatt.

Artikelbild

| Alessio Frassi från Pisa har sedan april rest med marknaden och sålt italienska sötsaker och bakverk. ”Det är första gången vi är i Uppsala”, säger han och tillägger att han hittills tycker bra om att vara här.

Mattias Svanberg bor i närheten av Vaksala torg och besöker marknaden tillsammans med elva månader gamla sonen Ture. Trots att han enligt pappa mest äter barnmat ska Ture ändå få smaka på den tyska korven de ska köpa.

– Han tycker att det mesta är gott, även lite konstigare maträtter, säger Mattias Svanberg.