26 grader varmt och inga moln att skugga sig under. Tungan hänger utanför munnen på varenda hund vi möter.

– Det är ju trevligt att det är varmt, men det blir tuffare för hundarna, säger Helena Lindström från kenneln Reedsweeper’s Gundogs som arrangerar årets upplaga av välgörenhetstävlingen Apportera för livet mot cancer.

Vi är i Kiplingeberg i Bälinge, där totalt 48 lag med tre retrievrar i varje lag tävlar under lördagen. På söndagen är det individuella tävlingar.

Artikelbild

| MySan kommer tillbaka med den ljusblå dummien.

Labradoren MySan lapar i sig vatten från vattenflaskan som matte Maria Alm håller fram. De är precis klara med en av de fem tävlingsstationerna, där det gällde för MySan att hitta en gömd så kallad dummy – en ljusblå tygkorv som får tjänstgöra som fågel – på kommandon från Maria Alm.

– Det gick ganska bra, men det hade gått ännu bättre om jag inte behövt vissla för att styra henne.

Maria Alm har varit med och jagat sponsorer till arrangemanget. Totalt har de fått 90 sponsorer, berättar hon, många av dem är Uppsalaföretag.

– Det här är ju ett helt fantastiskt evenemang, att man kan bidra till något viktigt samtidigt som man har väldigt roligt.

Artikelbild

| Norrmännen Bjarne Holm och Magnus Ånslökken är ofta utanför Norge för att tävla.

Vad tycker MySan om att tävla?

– Att det är livet. I morse när hon förstod att det var tävling på gång satte hon sig direkt vid grinden, alldeles blickstilla i en halvtimme för att vänta på avfärd.

Första gången Apportera för livet mot cancer hölls var i Göteborg 2015, därefter har den arrangerats i olika städer varje år. Helena Lindström deltog i fjol, och tvekade inte en sekund när hon blev tillfrågad om att ordna tävlingen i år

– Det kändes självklart att arrangera det här, det är ju något som berör alla. Jag har själv en anhörig som är obotligt sjuk i cancer.

Alla intäkter – från fika- och lotteriförsäljning till anmälningsavgift – går oavkortat till Cancerfonden. Målet är att få in 250 000 kronor, men Helena Lindström hoppas att det snarare blir 300 000. Totalt har närmare 1,5 miljoner samlats in under de fyra år tävlingen funnits. Labradortikarna Ida, Elda och Chili går lugnt och lydigt vid Helena Lindströms sida medan hon visar mig de olika tävlingsstationerna. Inget stretande i kopplen här inte. Det är själva grunden till att lyckas med apporterandet, säger hon.

– Det handlar om att bygga en bra relation där hundarna är trygga och lugna med sin ledare. Jag förespråkar mycket beröm och klappar.

Bjarne Holm, som rest hit från Norge, hyllar evenemanget inte bara för dess ändamål.

– Själva platsen är jättefin och det är bra stämning, man träffar mycket trevligt folk.

Vid hans sida står flatcoated retrievern Pete – uppkallad efter Petter Northug – och flämtar. I förra årets tävling, i Halland, gick de och vann hela alltet. På frågan hur det gått hittills i år skrattar Bjarne Holm och förklarar på sjungande norska:

– Fantastiskt bra. Men du vet, det viktiga är inte hur bra man själv presterar. Det viktigaste är att slå svenskarna.