Enligt polisutredningen hade den misstänkte mannen fått ett betalningskrav från Kronofogden, sedan lokalhyran för turneringen i Uppsala inte betalats i tid. Pengarna betalades men mannen åtalades senare för att ha försökt tvinga en jämnårig man, som också ingått i arrangörsstaben för turneringen, på 14 000 kronor. Som delbetalning ska utpressaren ha fått offrets mobiltelefon.

Vid ett tillfälle misstänktes utpressaren ha kört en lätt lastbil i hög fart mot den målsägande mannen, som tvingades hoppa undan. Enligt åtalet utsattes offret också för hot om att skjutas eller misshandlas. Han fick också höra att utpressaren hade kriminella och våldsbenägna vänner. På grund av hoten kände sig målsäganden tvungen att flytta utomlands under flera månader.

Vid rättegången nekade den åtalade mannen till brottsmisstanken och förklarade att han över huvud taget inte träffat målsäganden under de dagar utpressningen skulle ha skett. Tingsrätten slår dock fast att den utpressade mannens uppgifter är trovärdiga och dessutom stöds av vittnen och annan bevisning. Slutsatsen blir att 20-åringen döms för utpressning genom att ha tvingat till sig mobilen samt försök till utpressning av pengarna. Straffet blir villkorlig dom med 100 timmar obetald samhällstjänst.