Det är soligt ute, men vi har hittat en bänk under trädskuggan i japanska trädgården i Botan. Hit går Uppsalabon Monika Myrdal ofta med en kaffekopp.

Om den stundande 50-årsdagen säger hon:

– Det är roligt att växa och känna att man förstår världen bättre. Folk blir klokare med åren.

Artikelbild

| "Plötsligt var jag i museivärlden och jag trivdes jättebra", säger Monika Myrdal om hur hon blev museitekniker.

Som de allra flesta var Monika förtjust i födelsedagar som barn, men hon tycker fortfarande om dem.

– Alla har en dag om året då man firar att man finns. Det är demokratiskt, tycker hon.

Hon bor i Vilan med sambon Per Kornhall och döttrarna Karin, 19 år och Jenny, 16 år.

– Det är trevligt att ha tonåringar. De är stora och fina, vuxna. färdiga människor. Man behöver inte ta hand om dem, man kan bara njuta av varandras sällskap, säger tonårsmamma Monika.

Artikelbild

| Den gula ängsblomman har fortfarande kvar sin ursprungsfärg. Monika Myrdal visar färgkulla från första halvan av 1900-talet.

Hon jobbar som museitekniker på Evolutionsmuseet, bara några hundra meter härifrån. Hon kom in i museivärlden av en slump efter studierna. Efter tolv år på Naturhistoriska museet i Stockholm började hon arbeta på Evolutionsmuseet i Uppsala 2008. Hon sköter museets omfattande databas och samlingar. Över 5 miljoner föremål finns bevarade på museet.

– Ett museum är så mycket mer än det som syns på utställningarna. Om en forskare i till exempel Japan behöver en viss lav kan jag hämta den, skicka den och sedan se till att den hanteras rätt när den kommer tillbaka.

Vi går till det vita huset med små fönster längs Norbyvägen där Monika Myrdal jobbar. På hennes arbetsplats finns ett arkiv i flera våningar med pressade växter på stora pappersark. Här inne tar hon fram torkade blommor, blåklint, från 1800-talet. Blombladen har fortfarande kvar sin blåa färg.

Mycket av Monikas jobb rör samlingarna, men det ingår en mer publik del också. På sin telefon visar Monika Myrdal bilder av utställningen till Kulturnatten som hon just nu är engagerad i. Ur samlingarna har museet hämtat växt- och djurdelar, men ställt upp dem likt konstföremål. Är det ett överdådigt halsband eller ett ormskinn vi ser? Utställningen "Skulpturalt" är hennes ena stora event på Kulturnatten. Hon ska även sjunga på konstmuseet. Hon är andra alt (den lägsta kvinnostämman) i Uppsala Vokalensemble. Körsång är Monika Myrdals stora intresse.

– Det är väldigt seriöst. Det tar stor en del av min fritid. Jag har hållit på med körsång sedan jag var tio år, säger hon.

Och engagemanget har inte avtagit med åren, snarare ökat för Monika Myrdal.