I en debattartikel som publicerats i UppsalaTidningen skriver han att betydelsen av ledarskap är något som "dessvärre" underskattas och att han själv är en kvalificerad kandidat, ja rent av den mest lämpade.

– Jag har mest erfarenhet av alla politiker hittills som kan kvalificera sig till kommunstyrelsen. Jag har också suttit i högsta ledningen inom olika företag både internationellt och här i Uppsala. Jag har varit kommunalråd i snart två mandatperioder. Jag har flyktingbakgrund. De flesta andra politiker i Uppsala är inte i närheten av mina erfarenheter, säger han.

Du är inte blygsam. Finns inte risk att det slår tillbaka mot dig själv?

–  Säkert, det finns gott om motståndare inom politiken. Jag tycker det är viktigt att Uppsalaborna får en varudeklaration på partiernas högsta företrädare. Jag anser att kompetens, erfarenhet och nätverk är viktigt för alla ledande uppdrag.

Utspelet innebär att Stefan Hanna i praktiken utmanar allianskollegan Fredrik Ahlstedt (M) om jobbet som kommunstyrelsens ordförande, en post som det största partiet brukar få. Det vill han dock inte hålla med om utan säger i stället att de flesta kommunalråd i den rödgröna majoriteten lämnar sina uppgifter inför valet.

– Och de flesta invånare vet ingenting om de som kommer att ta över. Jag vill att Uppsalaborna sätter sig in i vilka personer som kommer att sitta vid makten om de röstar på ett visst parti.

Fredrik Ahlstedt har ju suttit som ordförande i kommunstyrelsen i fyra år. Det har inte du?

– Alla ledande politiker är väl beredda att axla posten som ordförande i kommunstyrelsen. Vissa är mer lämpade än andra och jag anser att jag är ett alternativ som Uppsalaborna bör överväga. Min erfarenhet, bakgrund och mitt kontaktnät kan göra mer nytta för kommunens invånare.

Att få göra det kräver ju ett kraftigt höjt valresultat för Centern. I valet 2014 landade ni på 6,6 procent. Moderaterna på 19 procent?

– Vi vet inte hur det går i det här valet. Inom Alliansen går vi till val som enskilda partier även om vi har en gemensam plattform. Men hela syftet med mitt utspel är att få folk att tänka på att de inte måste rösta lika i valen till riksdag, kommun och region. Finns det ett bra lokalt politiskt program och en duglig person som man har förtroende för i kommunen så ska man värdera henne eller honom och lägga sin röst även om man väljer olika partier, säger Stefan Hanna.