"Jag blev drogad på nattklubben"

Polisen utreder flera fall av misshandel sedan fyra kvinnor anmält att de drogats på en nattklubb. UNT har talat med en av dem. "Allt blev svart", säger hon.

Flera kvinnor säger sig under helgen ha blivit drogade på nattklubben Birger Jarl i Uppsala. Arkivbild.

Flera kvinnor säger sig under helgen ha blivit drogade på nattklubben Birger Jarl i Uppsala. Arkivbild.

Foto: TT/UNT

Uppsala kommun2019-10-06 20:58

Under lördagen berättade unt.se att tre tjejer uppgavs ha körts till akuten på Akademiska sjukhuset efter att de ska ha blivit drogade på nattklubben Birger Jarl. UNT har nu fått uppgifter om att ytterligare två kvinnor ska ha utsatts samma kväll och på samma nattklubb. En av dem som säger sig ha drabbats är Anna, som egentligen heter något annat.

– Vi bjöds på shots av ett gäng gillar, sedan minns jag inget mer. Efter det är allt svart, fram tills att jag väcks hos polisen. En patrull fann mig utanför krogen på natten och tog mig till polisstationen, berättar Anna som är i övre tjugoålderåldern.

– Jag har mått fruktansvärt dåligt i två dagar nu, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Anna har polisanmält händelsen och har haft kontakt med polisen både under lördagen och söndagen. Polisen uppfattade dock henne som berusad och eftersom hon inte var i stånd att själv be om provtagning har inte det blivit gjort.

– Men jag vet hur man blir vid en fylla, och det är absolut inte så här, säger Anna.

Hon var på nattklubben i sällskap med en väninna som även hon ska ha känt sig drogpåverkad.

– Men hon tog sig hem med sin pojkvän och har inte mått lika dåligt som jag, säger Anna som inte visste något om de tre andra fallen förrän under lördagen.

Hon berättar att hon då googlade för att förstå vad hon varit med om och fick en träff på UNT:s artikel om de andra fallen från fredagskvällen.

– Jag vet inte något om vilka de är. Men det var skönt att förstå att jag kanske inte var ensam och att jag inte är helt tokig och inbillade mig, säger Anna.

Polisens jourhavande förundersökningsledare Oscar Gustafsson bekräftar på söndagseftermiddagen att det finns fyra anmälningar om kvinnor i tre olika sällskap som ska ha drogats på samma nattklubb under fredagsnatten. Polisen har inlett förundersökningar och genomfört förhör.

– Jag föreställer mig att de olika anmälningarna under måndagen kommer få en och samma utredare som får undersöka samband i kvinnornas berättelser. 

Enligt Oscar Gustafsson är den här typen av anmälningar inte vanliga, men förekommer då och då. Samma bild har polisens presstalesperson Jonas Eronen. 

– Och det är uppgifter som ska tas på allvar. Som kroggäst måste man tänka på vem det är som bjuder på något eller vad man gör med sitt glas. Sådant här är svårt att utreda för polisen, men det går att göra mycket förebyggande, säger Jonas Eronen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!