Under måndagskvällen började det brinna i ett mindre skogsområde nära Gottsunda kyrka i Uppsala. Masud Parvage befann sig hemma när han upptäckte att det brann alldeles utanför familjens bostad.

– Jag ringde 112 och de frågade om det var något jag kunde göra själv i väntan på brandkåren. Så jag fyllde två hinkar med vatten och sprang ner. Jag bad folk jag mötte på gatan att hjälpa till att släcka men ingen reagerade.

LÄS MER: Hektisk dag för räddningstjänsten

Masud Parvage berättar att samma sak upprepades när han hämtade en ny omgång vatten från lägenheten.

– Det stod kanske ett hundratal människor längs gatan och tittade på passivt medan elden fick allt mera fart. Jag frågade återigen några av dem som de inte kunde vara med och släcka men inte heller den här gången var det någon som ställde upp. Istället tog folk bilder av branden och skrattade, det kändes väldigt frustrerande.

Först när han kom ner en tredje gång med sina hinkar anslöt sig ett par unga män med brandsläckare och kort senare även en kvinna, som hjälpte till att bära vatten.

– Elden spred sig snabbt i blåsten, det hela var väldigt obehagligt. Lågorna var två – tre meter höga och närmade sig några träd vid min balkong.

– Elden drev även mot några byggnader som ägs av kommunen. Jag gick fram till en polis och bad henne öppna kommunlokalerna. Jag sa vi skulle kunna ta vatten därifrån eftersom det tog tid att springa upp med hinkarna till min lägenhet på andra våningen.

Enligt Masud Parvage fick han inget svar av polisen som bara tittade på honom och gick därifrån.

När brandkåren anlände är hans bedömning att det bara återstod ett par minuter innan elden hade nått hans bostad. Lågorna ska då ha befunnit sig endast ett tjugotal meter från huset.

Masud Parvage är forskare på SLU och kommer ursprungligen från Bangladesh.

– I mitt hemland ställer folk upp direkt och hjälper till vid olyckor. Jag minns när det utbröt en brand vid min hemort, alla på plats jobbade tillsammans och på så sätt lyckades vi släcka elden.

I samband med måndagskvällens släckningsarbete i Gottsunda fick polis tillkallas för att hålla nyfikna åskådare på avstånd. Polisen spärrade av ett område så att brandpersonalen kunde arbeta i fred.

Elisabeth Sunding, som också bor i närheten av brandområdet i Gottsunda, har hört av sig till UNT efter publiceringen av intervjun med Masud Parvage.

Hon håller inte med om allt han berättat.

- Jag var på plats vid branden. Att människor avvaktade med att gripa in beror troligen på att man trodde att brandkåren skulle komma inom kort. Rosendals brandstation ligger bara några minuter bort och folk trodde att brandbilar därifrån var på väg. Det visade sig senare inte stämma eftersom man fick skicka efter brandpersonal från Knivsta, säger Elisabeth Sunding.

Hon menar att elden var så pass kraftig att det inte var stor idé för de närvarande att försöka släcka den med vattenhinkar.  

Enligt Elisabeth Sunding fanns det människor vid eldhärden som skrattade men hon säger att det rörde sig om barn och ungdomar som var upptrissade av händelsen.

- De andra som såg eldsvådan var snarare upprörda och ledsna.

Hon tycker inte att det var särskilt stor fara att närliggande byggnader skulle fatta eld.