Det är tre forskare som på olika sätt utvecklat litiumjonbatteriet som tilldelas Nobelpriset i kemi 2019. John B Goodenough, Stanley Whittingham och Akira Yoshino anses ha lagt grunden för att vi i dag är så pass mobila som vi är. Litiumjonbatterier finns i exempelvis mobiltelefoner och datorer. 

En som har haft nytta av de tre forskarnas arbete är Kristina Edström. Hon är professor i oorganisk kemi vid Uppsala universitet och forskar kring batterier. På onsdagen befann hon sig i Kungliga Vetenskapsakademins lokaler i Stockholm när pristagarna presenterades, i egenskap av expert på ämnet.
– Jag blev insmugglad under morgonen, så att ingen skulle se mig och förstå att batteriet skulle få priset, säger hon.

Kristina Edström fick veta vilka som skulle tilldelas priset en vecka i förväg, och hade sitt eget knep för att inte försäga sig.
– Om jag fick frågan om vilken upptäckt som skulle prisas sade jag alltid gensaxen.

Det fungerade även när hon dagarna innan tillkännagivandet träffade en av pristagarna, Stanley Whittingham, i Tyskland. 

Kristina Edström tror att årets kemipris kan leda forskningen framåt.
– Det här för in batteriforskningen i finrummet. Jag tror att Europa kommer att kraftsamla med anledning av detta. Ska vi ha kvar jobb inom fordonsindustrin behövs den här typen av forskning, säger hon.

Efter att ha medverkat vid tillkännagivandet av priset tog sig Kristina Edström till sin institution för att äta "batteritårta".