Doktorspromotionen är som alltid en mycket högtidlig ceremoni som rektor Eva Åkesson inleder, med tal av professorer, musik av Kungliga akademiska kapellet och kanonsaluter utförda av Jämtlands fältartilleri. Högtidligheten märks inte bara på att de som ansvarar för att allt ska klaffa med processioner och tidtabeller hastar omkring i och utanför aula på jakt efter det ena eller den andra. Det märks också på alla frackar, med eller utan medaljer, på alla långa klänningar och på alla vackra kläder från när och ibland från fjärran.

Bland de senare fanns Sohaib Malik som doktorerat vid den farmaceutiska fakulteten och kom till promotionen tillsammans med sin fru Aisha och dotter Warda, föräldrarna i högtidskläder från Pakistan.

– Men när jag fått min doktorshatt kommer jag att bära den i stället för persianmössan som hör till min dräkt, sade Sohaib Malik, glad över att promoveras efter fem års studier i Uppsala och med en biträdande professorstjänst vid Islamabads universitet som väntar i hemlandet Pakistan.

Artikelbild

| Mandira Paul, Beatrice Villaroel, Oliver Blomqvist och Jari Burmeister i väntan på att promotionshögtiden skulle börja.

Fjärran ifrån var också den dräkt som Cecilia Rodéhn bar. Hon disputerade i Sydafrika 2009 och hade aulans mest färgstarka cape med tillhörande basker som ett minne av promotionshögtiden där.

Mandira Paul kom själv fjärran ifrån, nämligen från Laos till Arlanda på onsdagsmorgonen för att kunna promoveras till doktor vid medicinska fakulteten.

– Jag gjorde min avhandling i Indien, om reproduktiv hälsa och tillgång till preventivmedel och säkra aborter. Nu arbetar jag för FN i Laos. Det är en lång resa, men härligt att komma hit och få ta emot doktorshatten, sade Mandira Paul.

Mandira Paul hade inte möjlighet att vara med på repetitionen av högtidsceremonin på tisdagen. Det hade inte heller Oliver Blomqvist som disputerat vid språkvetenskapliga fakulteten, Jari Burmeister vid juridiska fakulteten och Beatrice Villaroel som disputerat i astronomi vid teknisk-naturvetenskapliga fakulteten. En extra genomgång av procedurerna krävdes därför, vilket var förklaringen till den oväntade samlingen av olika fakulteter i gruppen.

Artikelbild

| Aisha och Sohaib Malik med dottern Warda. Föräldrarna bar högtidsdräkter från hemlandet Pakistan.

Doktorshattar tillkommer de som disputerar vid andra fakulteter än de filosofiska. Till de senare delas lagerkransar ut. En lagerkrans var som väntade Mathias Strandberg som skrev sin avhandling om skånska dialekter.

– Det är tre år sedan men jag har inte haft möjlighet att delta vid en promotionshögtid tidigare. Men nu blir det av, och mina söner Samuel och August ser lika mycket fram emot det som jag, sade Mathias Strandberg.