Det var under lördagen som Uppsala Magnetfiskeförening var ute och fiskade i Fyrisån och gjorde ett ovanligt fynd. Ett ornament föreställandes kung Karl XV:s, dåvarande prins Carl, sigill.

– Vi var ute och fiskade skrot som vanligt. Vi åkte fram till Jernbron och det var precis nedanför den som vi hittade emblemet, säger Niklas Larsson, ordförande i Uppsala magnetfiskeförening.

Han var ute med Andreas Johansson och Jolene Wallhager från föreningen. Magnetfiske är något de sysslar med på fritiden. Enligt Niklas Larsson förstod de alla att det var prinsens sigill.

Artikelbild

| Uppsala magnetfiskare hittade fyndet precis under Jernbron i Fyrisån.

– Vi förstod ganska så fort att det var det emblemet, så det kändes intressant att ha hittat det.

År 1847, ett år efter att Jernbron öppnats för första gången, fick den namnet "Prins Carls bro" efter kronprinsen. Dock har bron under större delen av de 150 åren kallats för Jernbron. Sigillen föreställer ett C efter prinsens namn.

Enligt Niklas Larsson är fyndet runt 40 centimeter brett.

– Jag gissar att den väger runt sju kilo. Vi har putsat upp den och har den hemma. Jag har försökt att få kontakt med ansvarig på kommunen men har inte fått svar ännu, säger Niklas Larsson.

Föreningen har tidigare gjort ovanliga fynd. Bland annat har man hittat en granat och ett flertal gamla pistoler i Fyrisån.

– Emblemet är ett väldigt ovanligt fynd, det är ju sällan vi får upp sånt. Det sätter lite guldkant på hobbyn.