Bälinge kyrka fylls av ett förväntansfullt sorl medan föräldrar, mor- och farföräldrar, syskon och lärare väntar in Hagmarkens elever som tillsammans ska sjunga och dansa in sommarlovet. För förskoleklassarna är det den första skolavslutningen de upplever, men för tredjeklassarna blir det sista gången som de firar in sommaren på skolan. Till hösten börjar de mellanstadiet, vilket innebär nya utmaningar på nya skolor. Något som både är roligt och lite pirrigt, konstaterar Felicia Löthman.

– Det ska bli kul att börja fyran, men det är lite nervöst också, säger hon och berättar att hon under sommaren mest ska vara hemma och ta det lugnt.

Klasskompisen Alex Eriksson ska ägna sommarlovet åt att vara i sommarstugan och bada, innan det är dags att sätta sig vid skolbänken igen.

Artikelbild

| Felicia Löthman och Alex Eriksson firade sin sista skolavslutning på Hagmarkens skola.

– Det känns bra att sluta trean. Men det är lite sorgligt att lämna Hagmarken.

Eleverna tågar in på led i kyrkan, med sina lärare i spetsen, till "Gärdebylåten". Under avslutningsceremonin sjungs klassiska sommarlåtar som "Idas sommarvisa" och "Jag sitter på ett berg". Men det bjuds också på dans och sång till Lalehs låt "Goliat". Även Hagmarkens personalstyrka visar upp sin musikaliska sida när de framför "Nu grönskar det", och prästen Emma Hedlund håller ett sommartal där hon uppmuntrar barnen att ta kontakt med en vuxen om de känner sig ensamma under sommarlovet. Tredjeklassarna blir avtackade med varsin gul ros och skolavslutningen rundas förstås av med "Den blomstertid nu kommer". Därefter är det dags för barnen att möta upp sina närstående ute på gräsmattan för att fika och fotograferas. I gräset sitter Teodor Yones på en filt och sipprar på saft. Han har precis slutat förskolan.

– Jag börjar ettan till hösten och det ska bli roligt, säger han och fortsätter:

– På sommarlovet ska jag flyga ett riktigt flygplan. Vi ska åka till Grekland på semester.

Artikelbild

| Teodor Yones, som precis slutat förskolan, firade in sommarlovet med fika utanför Bälinge kyrka.

Tina Wallin, rektor på Hagmarkens skola, är lite rörd efter att ha sagt hej då till sina elever i kyrkan.

– Vi har haft ett ganska svårt år på skolan då flera familjer har drabbats av sjukdomar. Så det här var känslosamt. Alla föräldrar och all personal är så fantastiska och har verkligen ställt upp för varandra under året. Det känns som att det här blev ett bra avslut.