­– Vattennivåerna sjunker väldigt snabbt i små grundvattenmagasin som egna brunnar. Har man egen brunn har man all anledning att vara varsam med vattnet, säger Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sverige Geologiska undersökning (SGU).

Han fortsätter:

­– I mars och april så såg nivåerna helt annorlunda ut, då hade vi haft en vinter med mycket nederbörd vilket gav en bra grundvattennivå i de grävda brunnarna, säger Bo Thunholm.

Bo Thunholm förklarar att även under mindre torra somrar går det att se att vattnet sjunker under en längre tid.

­– Varje år sjunker vattennivåerna under sommarmånaderna. Dippen håller i sig till oktober ungefär innan det börjar vända igen.

Vissa drabbas mer än andra av torkan.

­– Lantbrukare har problemen från två håll. Torkan förstör skörden samtidigt som de kan börja få dåligt med vatten i brunnen, säger Bo Thunholm.

Bertil Lustig, vatten och avloppschef på Uppsala Vatten, menar att i Uppsala är vattennivån bättre än förra året vid den här tiden.

– Rent generellt kan man säga att grundvattennivån är bättre även om man ska vara ödmjuk inför att det kan gå fort. Att det ser bra ut beror på att vi har många och stora vattentäkter, säger Bertil Lustig.

När vattennivåerna är låga så är det viktigt att spara på vatten. Framförallt ska man vara sparsam med bevattning och inte fylla på pooler.