Fortsatt strid om regnbågsflaggning

Turbulensen kring regnbågsflaggan har gjort att Uppsala kommun i all hast antagit en ny flaggpolicy. Men flera partier är emot att regnbågsflaggan och andra minoritetsflaggor ska få hissas.

Flera säger nej till regnbågsflaggan.

Flera säger nej till regnbågsflaggan.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppsala kommun2019-11-08 20:00

Det är första gången Uppsalas flaggningspolicy behandlas politiskt. Bakgrunden är, dels debatten i Sölvesborg där SD - M och KD - styret säger nej till att hissa regnbågsflaggan, dels Uppsala kommuns kulturnämnds beslut att låta flaggan vaja under oktober månad som en manifestation mot beslutet i Sölvesborg. 

Precis som i Sölvesborg är inte partierna i Uppsala ense. Både KD, SD och den fristående ledamoten Stefan Hanna var emot delar av flaggpolicyn när kommunstyrelsen behandlade frågan. Det partierna främst vänder sig mot är att FN, EU och olika minoriteters flaggor ska få användas.

KD vill varken att regnbågsflaggan, samernas, sverigefinnarnas, tornedalingarnas eller romernas flaggor hissas på deras flaggdagar. 

– Jag har inget emot att man flaggar på olika minoritetsdagar och jag har inget emot regnbågsflaggan. Men jag tycker att man ska använda den svenska flaggan i stället. Att ha en massa olika flaggor är rörigt och det kostar pengar att köpa in dom, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).

Han berättar att han själv är sverigefinne.

– Sverigefinnar har funnits här i flera hundra år. Men flaggan har tagits fram för bara några år sedan, det något man hittat på nu. Då är det är bättre att använda den gamla svenska flaggan, säger han.

Kan inte att flaggningen vara viktig för de här grupperna?

– Det kan den vara och jag förstår att man lyfter upp frågan. Men när det gäller diskriminering av minoritetsgrupper och att HBTQ-personer blir illa behandlade så tycker jag det är viktigare att vi för en bred diskussion om det i samhället. Det finns ju en rad invandrargrupper som är i minoritet. Ska vi flagga för muslimer också, och äldre – de är ju en minoritet i samhället, säger Jonas Segersam.

Mohamad Hassan (L), som stöder flaggningen, är upprörd.

– Regnbågsflaggan står för mycket mer än HBTQ-dagen. Den symboliserar frihet, demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter. Jag blir besviken på att vi år 2019 har partier som säger nej till det här i en stad som Uppsala. Flaggningen är symboliskt viktig, säger han.

Kan inte det här leda till att vi får ett sammelsurium av flaggor i framtiden?

– Vi använder bara de flaggor som riksdagen och regering bestämt. Jag ser kritiken som ett sätt att försöka hålla tillbaka HBTQ-rörelsen och att komma med skrämselpropaganda riktad mot muslimer. Samma sorts argumentation har använts i jämställdhestdebatten. Det finns alltid konservativa krafter som vill hindra förändring, säger Mohamad Hassan.

Mohamad Hassan (L) anser att minoriteters rätt att använda sin egen flagga är symboliskt viktig.
Mohamad Hassan (L) anser att minoriteters rätt att använda sin egen flagga är symboliskt viktig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!