Eija Lietoff Schüssler har drivit Läslusen sedan våren 2013 och barnbokhandelns sortiment följer barns uppväxt med böcker för flera åldrar. Hon hörde om Katerina Janouch kommentarer om svensk invandringspolitik i tjeckisk tv och kände att hon ville reagera.

− Jag har tidigare meddelat min lilla skara följare på Facebook om olika saker jag stödjer och olika beslut. Jag trodde att jag enbart riktade mig till de 400 personer som följde sidan, det var kanske naivt men jag förstod inte hur snabbt meddelandet skulle spridas via andra sajter och medier.

Ungefär två dagar efter att inlägget lagts upp hade över tusen kommentarer skrivits på inlägget. Flera ämnen som bland annat yttrandefrihet, censur och rasism debatterades.

− Jag tänkte svara på vissa kommentarer men valde att avstå på grund av den allt hätskare tonen och jag ville inte elda på den. Jag blev överraskad av det bombastiska tonfallet och efter ett tag var inte mitt inlägg i fokus, utan människor gjorde tolkningar av det som diskuterades, säger Eija Lietoff Schüssler.

Antalet kommentarer och reaktioner skiljde sig från tidigare inlägg som Läslusen lagt upp på sin Facebook, till exempel ett från december 2016 fick tre kommentarer och inte i närheten av lika många reaktioner. De aggressiva kommentarerna och tonen i debatten gjorde att bokhandlaren valde att ta bort inlägget om försäljningsstoppet av Janouchs böcker efter två dagar.

− Människor har slutat kommentera men det händer att folk sätter dåligt betyg på Facebook och andra sajter bara för att vara emot bokhandeln. Vissa skriver att personalen varit jätteotrevlig trots att de aldrig ens varit här, men jag hoppas att även det kommer att försvinna.

När debatten var som hetast kring bokhandelns beslut ökade trafiken på Läslusens hemsida från 30 till 17 000 besökare på en dag.

− När det gäller diskussioner överlag tycker jag att sociala medier är en fantastisk uppfinning. Man kan få så mycket kunskap via vänners kommentarer, länka till artiklar och få hjälp att förstå ämnen.

Hur tror du att språket i sociala medier kommer att utvecklas?

− Sociala medier bygger på att skaffa likes och då frestas människor att skriva kort, kärnfullt och inte genomtänkt. Jag hoppas att alla som är sansade och tänker innan de skriver eller kommenterar fortsätter med det, annars släpps fältet fritt för de som inte har annat syfte än att hata och kommentera utan att de har en aning vad de talar om.