Den ljusgröna väggfärgen ersätter tidigare gråaktiga färgskala i entrésalen. Tillsammans med det nymålade vita taket och polerade stengolvet ger det en tydlig signal om att något skett i de delar av universitetsbiblioteket som besökare, studenter och forskare möter allra först. Vidare mot läsesalarna väntar ännu mer förnyelse.

Torsdag 2 maj öppnar huvudentrén och de om- och tillbyggda delarna i samma plan. Fram till dess håller hela biblioteket stängt för att personalen ska få chans att ställa allt på plats. Största nyskapelse är kaféavdelningen med servering och terrassvåning där studenterna får nya utrymmen för att värma, äta och diska ur sina matlådor. Kaféet öppnar först i höst – till dess vankas automatkaffe – men stolar och bord kan tas i besittning redan vid öppnandet om en vecka.

–  Det är tänkt att fungera som ett stort grupprum. Man ska kunna arbeta och prata tillsammans men samtidigt ha möjlighet att sitta själv och läsa, säger Bengt Skoglund, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk som tillsammans med Uppsala universitet svarat för ombyggnaden.

Artikelbild

| Avdelningschef Cecilia Ekström (t h) är redo att ta emot i ombyggda Carolina. . Kommunikatör Sofia Ljungman provar en av arkitekten Johan Celsings specialritade bänkar

Möjligheten att köpa en kaffe och en lättare maträtt stod mycket högt på de önskelistor som togs in från studentföreningar och andra innan byggplanerna klubbades. Materialval och inredning har anpassats för att dämpa ljudet från skramlande kaffekoppar och pratglada studenter. Väggarnas handslagna perforerade gula tegel, monterat på en dämpande väggskiva, sägs göra storverk för att få ned ljudnivån. Det brunfärgade terrazogolvet är spilltåligt, både till färg och material. Åtskilliga försök har gjorts för att hitta rätt golvbeläggning.LÄS MER: Besök en byggarbetsplats med tyngd

Om någon höjer på ögonbrynen över att det anrika universitetsbiblioteket satsar så mycket på lekamlig spis – mackor och kaffe i stället för, låt säga, fler läseplatser i avskild tystnad – så ger avdelningschef Cecilia Ekström besked om tankarna bakom:

– I dag studerar man mycket mer i grupp än tidigare, samtidigt som mötesplatser blir allt viktigare. Kaféet blir den mötesplats som vi alltid saknat, säger hon.

I bakgrunden finns också idéer om att kunna använda sittplatserna i den öppna kafésalen till olika program, kanske föreläsningar i avspänd miljö eller möten mellan besökande forskare och studenter.

Artikelbild

På övre våningen finns den plats som kan bli bästa stället för att hänga på Carolina – en 18 meter lång soffa längs ena väggen. Cecilia Ekström gissar att det är Uppsalas längsta inomhussoffa. Ytterligare nyheter är en ny butik med försäljning av souvenirer från biblioteket och universitet samt böcker från universitetets omfattande utgivning.

– Universitetet arbetar för att vara en del av kulturlivet i stort och det här blir en väg att sprida verksamheten, säger Sofia Ljungman, kommunikatör vid Uppsala universitetsbibliotek.

Artikelbild

Utställningshallen med bland annat Silverbibeln är helt nybyggd och finns nu direkt till vänster innanför entrén. Där står montrarna på plats i väntan på dyrgriparna – men det är en annan historia, utställningshallen öppnar först 14 juni.

Och för den som undrar hur det egentligen ska gå på valborg med ett stängt bibliotek lämnas lugnande besked. OD står på trappan och rektorn på balkongen, precis som vanligt.