En man i 25-årsåldern fälls för att ha betalat en ung kvinna, under 18 år, för sex i källaren till ett bostadshus i Uppsala. Mannen åtalades för köp av sexuell handling av barn. Han medgav gärningen men förnekade att han haft något skäl att tro att kvinnan var yngre än 18 år.

En man i 30-årsåldern medgav att han haft kontakt med kvinnan via nätet men förnekade att han träffat henne. Tingsrätten anser emellertid att kvinnans berättelse om sitt möte med mannen på ett solarium, där han betalat för sex, är trovärdig. Enligt rätten borde båda männen ha misstänkt att kvinnan var under 18 år.

Männen döms nu till villkorlig dom med 50 timmar obetald samhällstjänst för köp av sexuell handling av barn. De ska också betala skadestånd till kvinnan.

Här om dagen dömdes ytterligare två män för att ha köpt sex av kvinnan. Hon annonserade på nätet och kunde spåras vid en gemensam insats av polis och socialtjänst i Uppsala. Utredarna fick tillgång till kvinnans kundkontakter och därefter har flera personer identifierats och åtalats, misstänkta för att ha köpt sex av henne. Kvinnan har inte begått något brott eftersom enbart köp av sex är straffbart i svensk lag.

Totalt ett tiotal män har hittills dömts i härvan. Ytterligare någon misstänkt köpare är åtalad och väntar på rättegång.

LÄS MER: Döms för sexköp efter stor polisinsats

En man i 35-årsåldern, som även han åtalats för sexköp av kvinnan, medgav vid rättegången att han stämt träff med henne men förklarade att det skedde för spänningens skull och för att få känna sig bekräftad. Enligt mannen förekom inga sexuella aktiviteter. Tingsrätten slår fast att det inte finns några bevis för att mannen och kvinnan haft någon personlig kontakt. Slutsatsen blir att han frias.