Offren befann sig i lägenheten en kväll i januari där den narkotikapåverkade gärningsmannen, en Uppsalabo i 30-årsåldern, misshandlade och hotade dem. Mannen som knivhöggs i låret var nära att förblöda. Enligt läkarens utlåtande hade det funnits stor risk för hans liv om han inte fått läkarvård. I slutskedet av våldsserien ledde förövaren den knivhuggne mannen från lägenheten till sin bil och körde honom till en p-plats vid Akademiska sjukhuset, där han lämnades. Vittnen såg den blödande mannen och larmade ambulans.

LÄS MER: Knivhuggen man lämnades på p-plats

Även gärningsmannens ex-flickvän skadades med kniv och blev slagen i ansiktet när de befann sig i lägenheten. Vid ett tillfälle tog 30-åringen tag i kvinnans hår och skar bort en bit av det. Enligt kvinnan fick hon också flera stryptag och var nära att förlora medvetandet.

Gärningsmannen medgav vid rättegången att han haft kniv och slagit mannen och ex-flickvännen men hävdade att han aldrig haft för avsikt att döda dem. Knivskadan i låret fick mannen när han ryggade tillbaka, enligt 30-åringen, som förklarade att svartsjuka låg bakom hans agerande.

Tingsrätten dömer honom nu för mordförsök mot mannen och grov misshandel mot ex-flickvännen. Enligt rätten är den knivskadade mannens uppgifter mycket tillförlitliga och stöds av annan bevisning, medan gärningsmannen uppgifter om knivhugget i låret varit mycket vaga. Enligt domstolen var han likgiltig för risken att offret skulle dö av sina skador.

30-åringen döms också för slag och knivstick mot kvinnan men enligt rätten finns inga bevis för att hon även utsattes för strypgrepp. Våldet mot henne var allvarligt men inte livshotande, enligt rätten. Gärningsmannen döms till fängelse i tolv och ett halvt år. Han ska också betala skadestånd till brottsoffren.