– Jag tappade medvetandet och föll ihop bredvid min pappa, som lyckades ta emot mig, säger Erik Asp.

Han hade precis varit på teater med sin familj under lördagseftermiddagen och cirka en timme innan pjäsen kände han ett smärtsamt tryck över bröstet. När han senare bar hem hämtmat tillsammans med sin pappa behövde han stanna – varpå allting svartnade.

Därefter fick de oväntad hjälp.

Artikelbild

| Anton Håkansson, till vänster, hjälpte till när Erik Asp, till höger, föll ihop på Drottninggatan.

– En man dök upp och ringde 112. Han började ge oss instruktioner för hur jag skulle ligga och sedan fick jag tillbaka synen som jag hade tappat en minut tidigare, säger han.

Han koordinerade för att inga bilar skulle stå i vägen och blockera utrymmet för en ambulans, men det dröjde innan någon sådan kunde anlända. Samtidigt stannade ett par taxibilar som erbjöd Erik och hans pappa skjuts till akuten. När de väl anlände till Akademiska sjukhuset kände han sig bättre, trots att han varit skakig bara några minuter tidigare. De fördes in på akuten där han genomgick en kontroll.

– Eftersom jag fortfarande var 17 år då skickades jag till barnakuten. Där sade en läkare att de misstänkte att det var en lungkollaps så fort de såg mig, eftersom det är vanligt bland långa och smala killar, säger Erik Asp, som fyllde 18 den efterföljande måndagen.

Personen som hjälpte honom på Drottninggatan hann de bara tacka kort innan han försvann. Eriks mamma gick därför ut med ett inlägg på Facebook där de efterlyste räddaren och bad sina vänner dela inlägget.

Till slut nådde det Anton Håkansson som svarade att han var den de sökte efter.

– Allting hände väldigt spontant. Jag har ingen utbildning inom sjukvård, men min mamma är sjuksköterska, säger han.

Händelsen inträffade bara några meter framför honom och han såg direkt paniken hos Eriks pappa.

– Han ropade på hjälp. Jag fick sedan instruktioner av larmcentralen via telefon och förde bara vidare dessa, säger Anton Håkansson.

För Erik Asps del innebar lungkollapsen att han missar en resa till Zambia, dit hans klass åkte den 10 januari för två veckor av fältstudier.

– Det är tråkig tajming. Jag har blivit instruerad av läkaren att inte flyga någonstans eftersom det kan vara skadligt för lungorna.