– Varje sommar brukar vi söka oss till länder i norra Europa, säger Anton Tupysev som, tillsammans med sin fru Olga, besöker Uppsala från Rysslands huvudstad.

Deras vecka inleddes dock i en annan huvudstad – nämligen Stockholm – men Uppsalas dragningskraft lockade därefter de stadskära turisterna uppåt i Sverige. Till skillnad från vissa andra semesterresenärer föredrar paret att hålla sig borta från stränder och vattendrag.

– Att sola eller simma runt i ett hav är inte vår grej, vi föredrar snarare att se nya städer och lokal kultur, säger Olga Tupysev.

Lettland och Estland är två av parets senaste resemål, men Sverige är det första skandinaviska landet de besöker. Just Uppsala som universitetsstad intresserar Anton i hans roll som universitetslärare.

Vilka platser planerar ni att besöka under er tid i Uppsala?

– Domkyrkan var ett måste att besöka. Den är helt otrolig och vi gick raka vägen från stationen hit. Därefter vill vi se allt från slott till bibliotek och några universitetsbyggnader, säger Anton Tupysev.

Den påtagliga sommarvärmen i landet har inte ändrat parets skeptiska inställning till ett svalkande bad, men nyheterna om den svåra torkan till följd av värmen har inte gått paret förbi.

– Vi har hört om alla hemska bränder i Sverige och de andra problem som värmen har medfört, men detta verkar ha lugnat sig en aning nu. Jag gissar att det är ungefär lika varmt här som det är hemma i Ryssland, säger han.