Därför välkomnar Hassan Hannas nya parti

Mohamad Hassan (L) välkomnar Stefan Hannas nybildade parti. "Men jag hade hoppats på mer", säger han.

Mohamad Hassan (L) välkomnar Stefan Hannas parti. "Konkurrens är alltid bra", säger han.

Mohamad Hassan (L) välkomnar Stefan Hannas parti. "Konkurrens är alltid bra", säger han.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-22 20:00

Utvecklingspartiet demokraterna är ett parti i mitten, men lite till höger, enligt dess ordförande Stefan Hanna. Det sade han vid en pressträff i måndags. Där kommer de fajtas om väljarna med bland andra Centerpartiet, Stefan Hannas gamla parti. 

C-ledaren i Uppsala Jonas Petersson har noterat att konkurrensen kommer att öka.

– Alla partier som rör sig inom samma härad kämpar ju om samma väljare. Men jag har inte sett något konkret om Utvecklingspartiet. Jag känner mig trygg med Centerpartiets politik, säger Jonas Petersson.

I den häraden finns även Liberalerna med kommunalrådet Mohamad Hassan.

Känner du någon oro?

– Verkligen inte. Jag tycker att det är bra att det startas lokala partier. Det behövs för att vi etablerade partier inte ska stagnera. Konkurrens är alltid bra, säger Mohamad Hassan.

Men han hade väntat sig mer av Utvecklingspartiets politiska innehåll och tror att de underskattar frågan om demokratiutveckling, en profilfråga för partiet.

– Demokratifrågan är en samhällsutmaning. Alla partier vill göra något men det är mycket svårare än man kan tro. Att syssla med politik är inte att driva företag, säger Mohamad Hassan.

En som tror att partiet kan få betydelse är Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

– Dess bildande utgör nog en betydande utmaning för de andra partierna. På många håll i landet har lokala partier blivit framgångsrika just på grund av att de etablerade partiernas förmåga att fullgöra sin roll som demokratiska nav blivit sämre, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!