–  Fem, fyra, tre, två, ett....

Efter tre år i gymnasiet och nio år i grundskolan är nedräkningen slut. Äntligen får eleverna på Praktiska gymnasiet springa genom tunneln vid Hantverksföreningen, ut mot ljuset, över Nedre Slottsgatan och upp i Slottsbacken där släkt och vänner väntar i värmen med plakat och kramar.

– I dag börjar den andra resan. Framtiden är ljus för mig. Jag har redan två jobb men vill också plugga vidare inom ekonomi. Jag vill bli butikschef eller någon slags ledare, få bestämma lite, säger Ali Mansour, och får en kram av en mäkta stolt pappa som har både bilverkstad och pizzeria.

– Så familjen vet vad business innebär, säger Ali med ett skratt.

Längre in i kramkalaset i Slottsbacken försöker familjen Eriksson med studenten Johanna unisont hoppa framför släktens kameror. Det går så där. Men de är lika glada för det.

UNT berättade på onsdagen om det goda arbetsmarknadsläget för dagens unga. Johanna är en av dem som redan hittat ett jobb.

– Jag ska börja jobba på Skopunkten på Gränby. Framtiden efter det tar jag som den kommer, säger hon och låter lycklig.

Runt halsen har hon ett väldigt fång med blommor och annat som hängts där av nära och kära.

– Min familj är så snäll, säger hon.

I den strålande morgonsolen i Botaniska trädgården samlades flera skolor för fotografering. Först ut var Ansgargymnasiet, tidigare Livets ords gymnasium.

– Det här känns overkligt. Alltid är det ju någon som är äldre som tar studenten. Och så plötsligt är det vi, säger Knut Erik Vassvik, medan en mössa skickas runt för signering.

– Den här dagen är så bitterljuv. Det är skönt att inte behöva gå i skolan, men sorgligt att skiljas från vännerna. En del har jag följt sedan dagis, fyller Alexandra Pasha i.

När deras fotografering är klar kommer NTI- gymnasiet, tidigare IT-gymnasiet. Läraren Anders Hagberg, som höll tal på skolans studentskiva, står i solen och filosoferar med kollegorna över sådant som ungdom och framtid.

– I talet jämförde jag studenterna med Voyagersonden. I dag skickas de ut ur sitt trygga universum, för att upptäcka och utforska nya rymder och sfärer. Det är deras uppdrag att göra det. Vi får hoppas att vi förberett dem bra, säger han.

Efter utspring, betyg och fotografering är det bara en sak kvar: festen. På lastbilsflaken dunkar Aviciis ”Without you” – en passande låt i studenttider – och skvätts det med skumpan. Pensionerade Fyrisskoleläraren Kersti Renberg tittar på och gläds.

– I dag ska de inte ha några hämningar. Det har de haft nog av under de senaste tre år. Nu ska de bara få festa, säger hon.