Boende för ensamkommande stänger

Snart stänger akutboendet för ensamkommande i Jälla. Enligt Uppsala stadsmission är bostadslösheten fortsatt stor i gruppen.

De flesta ensamkommande kom till Uppsala under flyktingvågen hösten 2015.

De flesta ensamkommande kom till Uppsala under flyktingvågen hösten 2015.

Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Hemlöshet2019-09-13 16:10

Akutboendet i Jälla öppnade i november 2018. Boendet, som har 20 platser, var ett sätt att försöka lösa hemlösheten bland ensamkommande ungdomar som fått tillfälliga uppehållstillstånd via gymnasielagen. 

Men nu har socialnämnden beslutat att stänga boendet, efter att ha stängningsdatumet förlängts flera gånger.

– Några av ungdomarna har hittat andra boenden. Men ett tiotal vet inte vart de ska ta vägen, säger Johanna Rudmark Hagström, socialchef på Uppsala stadsmission, som drivit boendet med pengar från socialnämnden i Uppsala. 

Hemlösheten bland ensamkommande i Uppsala är fortsatt stor. Men för integrationens skull är kollektivboenden där ensamkommande bor tillsammans inte bäst, menar Johanna Rudmark Hagström.

– Det är bättre om de kan vara inneboende. Men kollektivt boende än såklart bättre än inget boende alls.

Fram till årsskiftet driver Uppsala stadsmission ett fadderhemsprojekt, som till största del bekostas av socialnämnden. Ett 20-tal familjer får i dag bidrag för att de har ensamkommande boende hos sig. 

– Sedan finns även ett antal fadderhem som valt att inte söka bidrag. 

Uppsala stadsmission har dessutom i dagarna startat en bostadsförmedling tillsammans med Stockholms stadsmission för att hjälpa ensamkommande som pluggar på gymnasiet eller komvux. Det man främst söker är inackorderingsrum där ungdomen får bo minst ett halvår. Målet är att hitta 300 bostäder i Uppsala län och Stockholmsområdet innan årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!