BMW tog eld under färd på E4 utanför Uppsala

I början av november utbröt en eldsvåda i en BMW när den kördes på E4:an. Det tyska bilmärket har flera gånger drabbats av liknande incidenter.

Det tyska bilmärket har flera gånger drabbats av liknande incidenter som den på E4:an.

Det tyska bilmärket har flera gånger drabbats av liknande incidenter som den på E4:an.

Foto: Läsarbild

Nyheter2019-11-11 20:30

Vid 14-tiden den 4 november ryckte räddningstjänsten ut till E4:an i höjd med Mora Stenar utanför Uppsala. Där hade en BMW av modellen X4 fattat eld under färd.

Uppsalabon Pierre Ridderström blev vittne till händelsen.

– På långt avstånd syntes ett rökmoln. När jag kom närmare såg jag att stora lågor slog upp från kupén och motorrummet. Bilföraren hade lämnat bilen och stod en bit därifrån, berättar Pierre Ridderström.

Tidningen har inte lyckats nå bilens ägare. Av räddningstjänstens händelserapport framgår dock att föraren uppgett att bilens informationssystem larmat om att något var fel. Han stannade då bilen samtidigt som rök och eld steg från motorrummet. 

BMW uppger att man tar incidenterna på allvar men betonar att händelsen vid Mora Stenar inte är utredd. 
– Det kan finnas varierande orsaker till att en bil fattar eld, till exempel brist på eller felaktigt underhåll, skriver Peter Maier, informationschef på BMW Group Sweden, i ett mejl.

Enligt BMW kan en modul för avgasreglering i mycket sällsynta fall orsaka stark värmeutveckling kring motorn. I några fall har det gett upphov till brand, meddelar företaget.

Samtliga ägare till de fordon i Sverige som berörs ska ha fått brev med uppmaning att kontakta serviceverkstad för kontroll. 

De BMW-bilar som kan drabbas av felet är dieseldrivna fordon av dessa modeller: 3-serien, 4-serien, 5-serien, 6-serien, 7-serien, X3, X4, X5 samt X6. 

Det var den 4 november som en BMW började brinna på E4:an i höjd med Mora Stenar.
Det var den 4 november som en BMW började brinna på E4:an i höjd med Mora Stenar.
Karta: Mora Stenar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!