Finalen i Lantmännens tävling Skolmatsgastro – SM i Skolmat avgjordes den 22 mars i Göteborg. Patti Uddén, Sofia Treekrem-Runge och Jahangir Alam tävlade för Lag Nanna från Nannaskolan.

– Tävlingen har varit väldigt tuff och rolig. Vi är vana vid att laga mat under press hela dagarna, men det har känts konstigt att göra det inför en jury som är i köket och kollar hur vi jobbar, säger Patti Uddén.

Utöver äran så vann Lag Nanna en gastronomisk inspirationsresa till Costa Blanca i Spanien. De ska åka under höstlovet 2018.

– Det känns fantastiskt. Vi kommer att få laga en massa mat och lära oss om det spanska köket. Vi ska även besöka en skola för att se hur de arbetar med sin skolmat, säger Patti Uddén.

Rätterna som laget lagade under finalen var örtmarinerad kyckling med matkornsrisotto, bönbiffar med örtpasta och en lins- och äppelsoppa. Hotellet laget bor på serverade deras maträtter under fredagen.

– Det är jättekul att se andra kockar laga den mat som vi vann tävlingen med.

Hur firade ni segern?

– Idén att gå ut och fira lite kom ju upp. Men vi var så himla trötta efter tävlandet och de långa dagarna. Så firandet bestod av en dusch och sömn, skrattar Patti Uddén.

Syftet med SM i Skolmat är att lyfta fram skolkockarnas arbete och verka för en bra matkultur i svenska skolor runtom i landet. Patti Uddén är väldigt tacksam över stödet från eleverna och ledningen på Nannaskolan.

– Utan dem hade detta inte gått.