UNT:s Elin Sandow får pris för serie om självmord

"Serien bara växte, det fanns så mycket att skriva om". Det säger UNT:s reporter Elin Sandow som nu får pris av organisationen Suicide Zero för bästa rapportering om självmord.

Elin Sandow.

Elin Sandow.

Foto: David Johansson

Uppsala2020-09-10 15:20

– Vi på redaktionen pratade om att självmord är ett stort samhällsproblem som vi borde uppmärksamma mer. Det är fler som begår självmord än som dör i trafiken eller i våldsbrott, säger Elin Sandow.

Till ett av reportagen i serien "Fokus självmord" träffade hon Eva Osterman-Lind vars 18-åriga son Manfred hade begått självmord ett år tidigare.

Hur var det att intervjua henne?

– Jättestarkt. Hon berättade så klokt och öppet om sorgen och det som gått fel. Det fick mig att fundera mycket över alla pojkar och män som mår dåligt utan att berätta det, och hur samhället och vi som privatpersoner ska nå dem i tid.

Priset delas ut av Suicide Zero, en ideell organisation vars mål är att minska självmorden. I motiveringen står att Elin Sandow pekat på ny kunskap och lyft erfarenheter från människor som drabbats och lett läsaren till en hoppingivande insikt.

– När vi börjat publicera kom tips från läsare på nya vinklar och fler personer att intervjua. Serien bara växte. Och det var viktig att skriva om hjälpen som finns, säger hon.

Serien blev ett tiotal artiklar.

– Det är viktigt att medier som skriver om självmord gör det på ett bra sätt. Orsakerna bakom självmord och hur människor tar sig vidare för att må bättre behöver belysas mer, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.

På unt.se kan du läsa alla artiklar i serien. Och på söndag kan du läsa om Lotta Weyhenmeyer, som själv mått dåligt och nu föreläser för att hjälpa unga att må bättre.

Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant här.

Elin Sandow får pris för självmordsserien och känner sig hedrad. Priset delas ut av Caroline Meyer Lagersparre och Stina Thimrén, kommunikatörer från organisation Suicide Zero
Elin Sandow får pris för självmordsserien och känner sig hedrad. Priset delas ut av Caroline Meyer Lagersparre och Stina Thimrén, kommunikatörer från organisation Suicide Zero
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!