Det var under torsdagseftermiddagen som tolvårige Alvar Björk gick emellan för att stoppa trakasserier av en man med funktionsnedsättning. När Alvar Björk såg en kille på mellan 16-17 år knuffa på mannen med funktionsnedsättning klev Alvar Björk emellan och fick själv en knuff. Efter att Alvar Björk hamnade på marken fick han även ta emot en spark mot magen. Runtomkring stod flera vuxna personer som inte gjorde någonting, enligt honom.

– Det är en tolvåring som har försökt stoppa trakasserier och själv blivit påhoppad. En sådan situation ska ingen behöva utsättas för, säger Jale Poljarevius, polischef i Uppsala, som nu vill träffa Alvar Björk.

Jale Poljarevius är en av flera som har hyllat Alvar Björks mod och civilkurage. Även privatpersoner och polisen har i sociala medier hyllat Alvar Björks ingripande.

­– Jag kan inte utesluta att det är en framtida polis vi har att göra med. Han springer inte ifrån situationen utan rakt emot den – det gör honom unik och till en hjälte i mina ögon, säger Jale Poljarevius.

Polisen håller just nu på att söka efter den misstänkta gärningsmannen men man har i nuläget ingen misstänkt.

– Vi kommer att prioritera upp ärendet och det är viktigt att vi får fatt i gärningsmannen och lagför honom, säger Jale Poljarevius.