605 elever per kurator i Uppsala

Antalet kuratorer är för få för att alla elever ska få ett årligt samtal. I stället bör man satsa på samtal i grupp, menar chefen för elevhälsan i Uppsala.

I Uppsalas grundskolor har en kurator i snitt ansvar för 605 elever.

I Uppsalas grundskolor har en kurator i snitt ansvar för 605 elever.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Uppsala kommun2019-11-22 07:30

Fokus självmord

Det är inte bara organisationen SPES och elever på nationell nivå som föreslår obligatoriska kuratorssamtal för alla elever. Liknande önskemål har kommit även från elever i Uppsala, enligt Christina Stenhammar, verksamhetchef för elevhälsan i Uppsala kommun. Men i dag skulle det inte gå, säger hon. 

– Det vore väldigt resurskrävande. Risken är att kuratorerna bara hinner med ett första samtal, men inte uppföljande samtal med de elever som behöver det. 

Antalet kuratorer är helt enkelt för få. I snitt har varje kurator i Uppsalas grundskolor hand om 605 elever, i Uppsalas gymnasieskolor är siffran 535. Rekommendationen från Akademikerförbundet är max 300 elever per kurator, men de flesta kommuner ligger klart över det. 

undefined
I Uppsalas grundskolor har en kurator i snitt ansvar för 605 elever.

– Naturligtvis skulle det vara bra med fler kuratorer så att de hann med mer förebyggande insatser. I dag hamnar fokus ofta på åtgärder när någon redan mår dåligt, säger Christina Stenhammar.

För att kunna jobba mer förebyggande tror hon att elevhälsan ska satsa på samtal i grupp. 

– Med sådana kan man komma ganska långt. I mindre grupper kan man bland annat prata om att livet inte är som det verkar i sociala medier, utan att livet går upp och ner för alla. 

Men i grupp blir det väl svårt för många att berätta om de mår dåligt?

– Självklart ska inte känsliga frågor tas upp i grupp, mer fokus på hälsa och livsstil. Men kanske vågar några öppna upp om hur de mår och visa vägen.

Vill du har mer lokal kvalitetsjournalistik? Bli prenumerant här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!