I samband med en fordonskontroll i Uppsala grep polisen en efterlyst 16-åring. Det berättar Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef.

– Vi gör bedömningen att de många skjutningarna beror på ett stort antal gängmedlemmar som utövar våld mot varandra. Vår strategi är att plocka bort så många vapen som möjligt, och att låsa in dem som utför våldet. Ibland kan vi koppla personer direkt i anslutning till skjutningar, ibland kommer vi åt gängmedlemmar via andra brott. Därför görs poliskontroller när dessa individer är ute och rör sig.

Den bil som stoppades på måndagen hade en förare och en passagerare. Den ena, en 16-årig kille, visade sig vara efterlyst sedan tidigare.

Artikelbild

| Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef, berättar om det senaste gripandet av en gängmedlem i Uppsala.

– Det är en individ som vi bedömt tillhör en av gänggrupperingarna i Uppsala, berättar Jale Poljarevius.

16-åringen har varit anhållen i sin utevaro för utpressning och människorov i ärenden som just nu är under utredning hos polisen.

Bilen som 16-åringen och den andra individen färdades i beslagtogs i enlighet med trafikbrottslagen.

– Om en bil använts upprepade gånger i samband med olovlig körning har vi rätt att förverka den, berättar Jale Poljarevius.

En mindre mängd ammunition fanns också i bilen. Därför misstänker polisen förutom olovlig körning även vapenbrott. Det utreds nu vem som ska misstänkas för vad. Jale Poljarevius kan inte uttala sig om huruvida den efterlyste 16-åringen var den som körde eller om han åkte med.

Han kan heller inte säga om 16-åringen kan kopplas till den senaste tidens skjutningar.

Uppsalapolisens arbete mot gängkriminalitet har sedan den 18 juni resulterat i bland annat åtta vapenbeslag.

LÄS MER: Misstänkt gängmedlem fast i kontroll

LÄS MER: Två vapentillslag under kvällen och natten

LÄS MER: Fyra illegala vapen i beslag senaste dygnen