Uppsalapolitiker ovetande om Skandionmygel

De Uppsalapolitiker som satt i Skandionklinikens ledning när den byggdes säger sig vara helt ovetande om uppgifterna om påstått byggmygel.

Uppgifterna om mygel i byggprocessen är helt nya för både Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S), som suttit i direktionen för kommunalförbundet som driver Skandionkliniken och hyr fastigheten av Akademiska hus.

Uppgifterna om mygel i byggprocessen är helt nya för både Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S), som suttit i direktionen för kommunalförbundet som driver Skandionkliniken och hyr fastigheten av Akademiska hus.

Foto: Michaela Hasanovic/Madeleine Andersson/Niklas Skeri/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-10-06 19:54

Häromdagen publicerade UNT uppgifter om en rad tveksamheter kring bygget av Skandionkliniken, intill Akademiska sjukhuset. I artikeln uppger tidigare byggkonsulten Magnus Karlsson bland annat att ansvariga för bygget sade åt honom att mörka felaktigheter och att han inte fick vara med på möten och besiktningar när han påtalat fel i byggnationen.

Magnus Karlsson var anställd av statliga Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling, Kas, som driver Skandionkliniken. De hyr fastigheten av Akademiska Hus som byggde och äger den. I den politiska ledningen för Kas satt under byggtiden Erik Weiman (M) och Börje Wennberg (S) för Uppsala läns räkning, med representanter från sex andra landsting.

Både Erik Weiman och Börje Wennberg säger sig vara ovetande om uppgifter om mygel eller oegentligheter runt bygget.

– Det här är fullständigt nya uppgifter för mig. Visst var det diskussioner och lite krångel med en försening, det minns jag. Men inget sådant här, säger Börje Wennberg, när han får veta vad Kas egen konsult Magnus Karlsson säger om bygget.

Tidningen har också berättat att Skandionkliniken är att betrakta som Uppsalas största svartbygge efter att länsstyrelsen i höst upphävt ett av två bygglov. 

– Så klart är det olyckligt, men bygglovet är en sak mellan Akademiska Hus och Uppsala kommun, säger Börje Wennberg. 

Erik Weiman (M) säger att det är svårt att så här flera år senare kommentera. Hans minnesbild är att politikerna hade fullt upp med upphandlingen av den högteknologiska utrustningen och om hur samarbetet mellan de sju landstingen skulle fungera.

– Det fanns många frågor att ställa om Skandionkliniken och vi brottade med många problem. Då fokuserade vi på de mest uppenbara och lämnade själva bygget till Akademiska Hus, säger Erik Weiman.

Magnus Karlsson uppger att den som stängde ute honom från byggmöten och besiktningar var dåvarande direktören inom Kas, alltså politikernas närmaste tjänsteman och länken till Akademiska Hus.  

Han är inte förvånande över att politikerna är ovetande om hur byggprocessen egentligen gått till.

– Visst kan man säga att de borde informerat sig och ställt frågor. Men de litade på Akademiska Hus, det gjorde jag också. Och Kas direktör underrättade inte politikerna. Så de blev förda bakom ljuset, tycker jag, säger Magnus Karlsson. 

Kas dåvarande förbundsdirektör har avböjt att kommentera.

Karta: Skandionkliniken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!