SÄ jobbar kommunen mot vÄldsam extremism

Uppsala kommun saknar en specifik handlingsplan för vÄldsbejakande extremism. Och det Àr svÄrt för kommuner att var vÀl rustade, menar en expert.

2018 genomförde nazistiska Nordiska motstÄndsrörelsen en manifestation pÄ gÄgatan i Uppsala samma dag som Prideparaden gick igenom staden. Uppsala kommun har ingen specifik handlingsplan mot vÄldsbejakande extremism som NMR.

2018 genomförde nazistiska Nordiska motstÄndsrörelsen en manifestation pÄ gÄgatan i Uppsala samma dag som Prideparaden gick igenom staden. Uppsala kommun har ingen specifik handlingsplan mot vÄldsbejakande extremism som NMR.

Foto: LĂ€sarbild/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-09-29 20:00

UNT har ett reportage berÀttat om Daniel frÄn Uppsala som lÀmnat den nazistiska rörelsen. Ett sÀrskilt fokusomrÄde i Uppsala kommuns brottsförebyggande insatser ska vara arbetet mot just vÄldsbejakande extremism. Det uppger Uppsala kommuns brottsförebyggande rÄd.

Men trots det saknas en handlingsplan specifikt mot vÄldsbejakande extremism. I stÀllet finns sedan juni 2018 en för trygghet och sÀkerhet.

– Vi har inte bedömt att lĂ€get i Uppsala varit sĂ„dant att det behövts en specifik insats mot vĂ„ldsbejakande extremism. Vi har större problem med missbrukande och kriminella ungdomar, sĂ€ger Carina Börjesdotter, som arbetar med trygghetsfrĂ„gor pĂ„ Uppsala kommun.

I den 24-sidiga trygghetsplanen med 118 Ă„tgĂ€rdspunkter omnĂ€mns vĂ„ldbejakande extremism fyra gĂ„nger, förutom tvĂ„ hĂ€nvisningar till den tidigare handlingsplanen. TvĂ„ av dess fyra Ă€r allmĂ€nna formuleringar som att Uppsala kommuns arbete mot vĂ„ldsbejakande extremism "bygger pĂ„ samverkan och gemensamma arbetssĂ€tt".  I klartext betyder det att kommunen gör en lĂ€gesbild med polis och andra myndigheter.

De tvÄ andra gÄngerna begreppet nÀmns Àr i de 118 ÄtgÀrdspunkterna. Det Àr ocksÄ de tvÄ ÄtgÀrderna som Sofia König, samordnare i brottsförebyggandefrÄgor, lyfter pÄ frÄgan om hur kommunen arbetar.

 â€“ Vi jobbar med förebyggande demokratiarbete och vi ser till att all personal som berörs har rĂ€tt kompetens genom Ă„rliga utbildningsdagar, sĂ€ger hon.

Den som söker vÀgledning pÄ Uppsala kommuns hemsida om insatser mot vÄldsbejakande extremism hittar en lÀnk till kommunens planer för trygghet och för mÀnskliga rÀttigheter. HÀr finns ocksÄ en lÀnk till Center mot vÄldsbejakande extremism och deras stödtelefon för yrkesverksamma.

Finns nÄgot kommunalt stöd för den som vill hoppa av frÄn exempelvis en nazistisk grupp?

– Framför allt Ă€r det sociala insatsgruppens avhopparverksamhet för kriminella ungdomar mellan 16 och 21, sĂ€ger Sofia König.

Men om man Àr Àldre, var vÀnder man sig dÄ?

– Det Ă€r ingen enkel frĂ„ga. Är det beskydd och kontakt med polisen, eller Ă€r det försörjningsinsatser eller andra sociala insatser man behöver? Vi kan erbjuda olika insatser.

GenomsnittsÄldern för radikalisering, bÄde till vit makt och islamistisk extremism, Àr 30 Är och de som lÀmnar Àr nÀstan alltid Àldre Àn 21. Det uppger Christer Mattsson förestÄndare för Segerstedtinstitutet pÄ Göteborgs universitet, som har ett nationellt uppdrag att arbeta för ökad kunskap om förebyggande arbete mot vÄldsbejakande extremism och rasism.

Det var Christer Mattsson som stöttade Daniel Lernhede nÀr han lÀmnade den nazistiska rörelsen, nÄgot UNT berÀttat om i ett reportage. Han har ocksÄ varit i Uppsala och förelÀst för kommunens personal.

Kommunerna har fÄtt en svÄr och otacksam roll, menar Christer Mattsson. Att stödja nÄgon som vill lÀmna extremism Àr en situation de flesta trots allt mycket sÀllan kommer att stÀllas inför.

– Jag uppfattar att staten har skjutit över mycket ansvar pĂ„ kommunerna utan att tillföra resurser eller uppdatera lagstiftning.

I sin forskning har han studerat de kommunala handlingsplanerna mot extremism. För ett par Är sedan uppkom en situation dÄ det förvÀntades att alla kommuner skulle ha en sÄdan plan, sÀger han.

–  Diskussionen dĂ„ handlade mest om att flytta problemet med extremism frĂ„n staten till kommunerna. Det finns visst fog för att göra detta men dĂ„ mĂ„ste resurser tillskapas och lagstiftning anpassas.  

Kommunerna för mycket ansvar, men för lite resurser av staten för arbetet mot extremism. Det menar Christer Mattsson expert pÄ förebyggande arbete mot vÄldsbejakande ideologier.
Kommunerna för mycket ansvar, men för lite resurser av staten för arbetet mot extremism. Det menar Christer Mattsson expert pÄ förebyggande arbete mot vÄldsbejakande ideologier.
Mer aktiv vit-maktrörelse

Enligt Stiftelsen Expos senaste Ă„rsrapport över vit makt-miljöns utformning, aktivitet och spridning i Sverige ökade aktiviteterna i Sverige för tredje Ă„ret i rad under valĂ„ret 2018.  NivĂ„n Ă€r en klar toppnotering sedan mĂ€tningarna startade 2008. Uppsala lĂ€n utmĂ€rker sig inte relativt andra lĂ€n som ett med mĂ„nga aktiviteter.

I oktober kommer Center för vĂ„ldsbejakande extremism att ha en utbildningsdag med lĂ€nsstyrelse och polis i Uppsala lĂ€n om vikten av att göra lĂ€gesbilder. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!