Oktobervädret pendlade fram och tillbaka

Oktober blev en normal månad temperaturmässigt, men med stora svängningar. Upplandskusten fick i slutet av månaden se första snön.

Från UNT arkiv.

Från UNT arkiv.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala kommun2019-11-09 15:59

I år kom hösten ovanligt tidigt till hela landet. Sommaren gjorde sitt tidigaste tillbakadragande på 40 år, och i Uppsala fick vi höst redan i september. Oktober blev således en höstbetonad månad med temperaturer kring det normala och en hel del nederbörd.

– Om man ser till medeltemperaturen har den varit något under det normala, men ingenting märkvärdigt, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI. 

Medeltemperaturen låg i oktober på 6,5 grader, vilket är 0,3 grader under det normala för månaden. Trots att medeltemperaturen i stort sett var normal, har det svängt en hel del.

– Både början och slutet av oktober var kallare än vanligt. Däremellan hade vi en period med lite mildare väder, säger Sofia Söderberg. 

I början av oktober fick vi flera nätter med temperaturer kring nollan, vilket är ovanligt kallt för säsongen. Under de sista fem dagarna av månaden blev det också kallt, med uppmätta temperaturer på några få minusgrader under nätterna, med den kallaste temperaturen på 3,8 minusgrader 30 oktober. Mellan den 10 och 25 oktober hade vi dock mildare väder, och under denna period uppmättes nästan alla dygn dagstemperaturer på över 10 grader. Den varmaste dagen var den 25 oktober, med en uppmätt temperatur på 14,7 grader. 

Oktober visade sig också bli en regnig månad. Den genomsnittliga nederbörden låg enligt Sofia Söderberg på cirka 150 procent av det normala. Totalt under månaden uppmättes 72,2 mm nederbörd, att jämföra med medelvärdet för åren 1832-1990 vilket är 53,7 mm. Regnigast var det i mitten av månaden, då molnen höll sig kvar över Uppsala många dygn i sträck. Det regnigaste dygnet hade vi den 18 oktober med 9,3 mm nederbörd. Både början och slutet av månaden var betydligt torrare. 

Längs norra Upplandskusten fick vi även den första snön för säsongen.

– Ut mot Örskär föll det morgonen den 30 oktober snö och snöblandat regn. Det smälte dock bort rätt snabbt, säger Sofia Söderberg. 

Normalt är hösten känd för att vara blåsig och det är inte ovanligt att vi ser omfattande höststormar. I år har vi dock hittills varit förskonade från dessa, och oktober var inget undantag.

– Lokalt kan det alltid uppstå lite kraftigare vindbyar, men överlag har det varit en ganska lugn månad sett till vind, säger Sofia Söderberg.

I Uppsala finns ingen mätstation för antal soltimmar, men i landet som helhet uppmättes något färre soltimmar än normalt för oktober.

Oktober var regnigt och såg stora temperatursvängningar.
Oktober var regnigt och såg stora temperatursvängningar.
Karta: Uppsala
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!