Kommunen säger åter nej till bullerplank

Uppsala kommun ger sig inte. Familjen Åström i Kåbo, som störs kraftigt av trafiken, får åter nej till att sätta upp ett bullerplank trots stöd av Mark- och miljödomstolen.

Cecilia och Lennart Åström med sonen Jakob Åström störs mycket av trafiken på Kåbovägen. .

Cecilia och Lennart Åström med sonen Jakob Åström störs mycket av trafiken på Kåbovägen. .

Foto: Lennart Lindström

Uppsala kommun2019-10-31 15:00

Familjen Åström har haft en flera år lång tvist med Uppsala kommun om att få sätta upp ett bullerplank för att inte störas av biltrafiken på Kåbovägen. Uppsala kommun har dock sagt nej till bygglov för planket. Anledningen är att kommunen vill att Kåbo ska ha en öppen grön stadsbild som en detaljplan från 1946 säger.

Familjen Åström har överklagat till Mark- och miljödomstolen som givit dem rätt. Trots det avslog Uppsala kommuns plan- och byggnadsnämnd i veckan ansökan om att få sätta upp ett bullerplank. Nämnden vara enig i sitt beslut

– Vi anser inte att planket passar i den känsliga kulturhistoriska miljö som finns i Kåbo. Dessutom har hastigheten på Kåbovägen sänkts från 50 till 30 kilometer i timmen. Vi tror att det ger en positiv effekt. Men det är alltid svårt med den här typen av frågor med så motstridiga intressen. Hur man än gör så blir det fel, säger Anders Aronsson (L), vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Familjen Åström känner sig rättslös.

– Som bygglovsenheten har agerat har vi som enskilda inte en chans. De har förhalat beslutet i över ett års tid, gjort sig oåtkomliga på mejl och telefon för att sedan helt strunta i Mark- och miljödomstolens dom, skriver Lennart Åström i ett mejl till UNT.

Ärendets långa handläggningstid, 1,5 år, har anmälts och prövas nu av JO

– Hanteringen är olycklig och inget vi kan försvara, säger Anders Aronsson.

Familjen Åström har tröttnat och planerar att flytta från Uppsala. 

Anders Aronsson, politiker (L): Hur vi än gjort i den här frågan så blir det inte bra.
Anders Aronsson, politiker (L): Hur vi än gjort i den här frågan så blir det inte bra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!