Hundratals tog sig en svängom på Fyrishov

Dansare från hela landet deltog när Uppsala bugg & swing society (UBSS) anordnade tävlingar under lördagen.

Bert och Britt Olausson tävlade i bugg första gången 1993.

Bert och Britt Olausson tävlade i bugg första gången 1993.

Foto: Felix Wedjesjö

Uppsala kommun2019-10-05 19:29

Fyrishovs A-hall har med hjälp av ett svart skynke delats i två. På ena sidan har det starkt upplysta tävlingsområdet placerats. Där finns domarna, prispallen och bordet med de många pokalerna. På den andra sidan värmer de som snart ska tävla upp. Från högtalare ljuder dansbandshits och 50-talsdoftande rock'n'roll om vartannat.

På en av läktarnas näst nedersta rad sitter Skaraborna Monika Hultén och Ulrika Gustavsson. De är på plats för att heja på sina barn, som tävlar i juniorklassen i bugg.

Enligt dem är stämningen i dansvärlden väldigt god. Ulrika Gustavsson förklarar att dagens konferencier – Håkan Thorsell – är en rutinerad profil som ofta agerar i samma roll på bugg-SM:

– Han är störtskön och får alltid igång publiken, säger Monika Hultén.

Under dagen anordnar UBSS dels en regional tävling, dels en så kallad Grand prix-tävling. Utöver bugg tävlas det i bland annat lindy hop och boogie woogie.

Flera av de nästan 500 dansarna som är på plats verkar ha rest en bit för att komma till Fyrishov – i hallen syns emblem för dansföreningar från både Umeå och Falköping. Med tävlingsgrupper för såväl barn som för de som är äldre än 35 år verkar dessutom alla åldrar vara representerade.

I den sistnämnda åldersklassen tävlar det äkta paret Britt och Bert Olausson från Blekinge i bugg. De gick en nybörjarkurs 1991 och tävlade för första gången två år senare.

– Det är så otroligt roligt. Dansen förändras hela tiden – det kommer ständigt in nya influenser, säger Britt Olausson.

Monika Hultén och Ulrika Gustavsson hade åkt upp från Skara för att heja på sina barn.
Monika Hultén och Ulrika Gustavsson hade åkt upp från Skara för att heja på sina barn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!