Här byter leksaker ägare

Med hjälp av leksaksbytardagar under höstlovet vill Pumphuset lära ut hållbarhet till de allra yngsta.

Love Björling är snart 3 år och har roligt med de begagnade leksakerna i Pumphuset

Love Björling är snart 3 år och har roligt med de begagnade leksakerna i Pumphuset

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-30 18:28

Med glada rop och massor av spring i benen utforskar syskonen Love och Loke Björling det nyfixade leksaksrummet i Pumphuset vid Islandsfallet. Ett 20-tal leksaker, gosedjur och barnböcker ligger uppradade på ett par bord och inväntar nya ägare.

– Jag tycker att byta leksaker är ett kul koncept. Vi hade ambitionen i morse att ta med egna leksaker för att byta, men glömde det tyvärr, säger mamma Elisabeth Björling.

Nu verkar det inte göra ett dugg för syskonen Björling, de är lika glada och spralliga ändå. Höstlovet och en dag på favoritstället Pumphuset kan såklart vara en orsak till det, men att Love just denna dag fyller sex år betyder nog mer.

En bit bort står Uppsala Vattens pressinformatör Sara Lannergren och hälsar välkommen till besökare. Den här tisdagsförmiddagen har ett 15-tal barn från ett fritids i Östhammar hälsat på, strax innan tidningens besök.

Sara Lannergren berättar att cirka ett 40-tal leksaker bytt ägare sedan i lördags. En bra siffra, tycker hon.

–Ja, det har gått bra. Anställda på Uppsala Vatten skänkte några leksaker inledningsvis för att skulle finnas något att byta med, säger hon.

– Leksaksbytet är en del av vårt hållbarhetsarbete och går alltså till så att man tar med sig en leksak som är hel och ren och sedan kan man ta med valfri leksak härifrån.

I Uppsalas första vattenverk vid Islandsfallet kan man sedan 2017 lära sig en hel del om vattenrening, avfallshantering och andra miljöfrågor. Pumphuset är öppet hela höstlovet, kl 11–16 till och med söndag.

Barnens har ritat teckningar på temat hållbarhet.
Barnens har ritat teckningar på temat hållbarhet.
Karta: Pumphuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!