Han har fått nog av våldet i Uppsala

Det är dags att resa sig för ljus och trygghet. Det menar nöjesprofilen Johan Ståhl, som nu bjuder in till ficklampsmanifestation.

Johan Ståhl tycker det är dags att resa sig upp för trygghet och ljus i Uppsala.

Johan Ståhl tycker det är dags att resa sig upp för trygghet och ljus i Uppsala.

Foto: Sven-Olov Ahlgren/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-03 20:24

"Jag känner mig förbannad, ledsen och maktlös efter den senaste tidens bilbränder, skottlossningar och explosioner i Uppsala. Det känns som att vi har blivit berövade på vår stad." 

Så inleder Johan Ståhl, trollkonstnär och nöjesprofil i Uppsala, ett inlägg på Facebook i vilket han bjuder in till en manifestation på kvällen den 15 november. Ståhl uppmanar dem som vill att komma till Fyristorg för att sedan vandra till Gränby med en tänd ficklampa.

– Det här är inte mot något, utan för ljus och trygghet i Uppsala. 

Han säger att han väl vet att det alltid "funnits skit, och att det kommer och går", men att det känns som att gränsen för vad som är okej har förflyttats på sistone. 

– Jag uppfattar att det nu finns en viss rädsla för att vara i det offentliga rummet, att folk stannar hemma. En granne berättade om sin mamma som tänkte flytta från Uppsala för att det blivit otryggt. Då är det dags att ställa sig upp för tryggheten tycker jag, säger Johan Ståhl. 

Men det mesta av våld och otrygghet finns kanske i hemmet och familjen. Är det inte det vi borde sätta ljuset på?

–  Jo, det kan man verkligen tycka. Men nu var det detta jag bestämde mig för.

I diskussionstråden efter inlägget på Facebook finns de som tycker att en ljusmanifestation är en alldeles för kraftlös signal, men också de som välkomnar det.  

Kan det ha betydelse att du som profil i staden engagerar dig?

– Ja, kanske något. Inte för att jag skulle vara en märkvärdig person, utan för att jag genom jobbet har mycket kontakter och ett stort nätverk. En sådan här sak kan annars lätt kidnappas av exempelvis högerextrema. 

Johan Ståhl är känd nöjesprofil och mannen bakom Uppsala  magic & comedy festival. Nu bjuder han in till ljusmanifestation den 15 november, mot våld, för trygghet.
Johan Ståhl är känd nöjesprofil och mannen bakom Uppsala magic & comedy festival. Nu bjuder han in till ljusmanifestation den 15 november, mot våld, för trygghet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!