Förslag på lösning för olycksdrabbad korsning

Trafikljus, rondell eller fartkamera? En trafikolycka på lördagen väckte nytt liv i debatten om en olycksdrabbad Uppsalakorsning.

Trafiklösningar vid korsningen riksväg 55-Flogstautfarten har diskuterats i ett par decennier.

Trafiklösningar vid korsningen riksväg 55-Flogstautfarten har diskuterats i ett par decennier.

Foto: Hans E Ericson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-11-23 18:30

På lördagen kolliderade två bilar vid utfarten från Flogsta mot riksväg 55, Enköpingsvägen, i Uppsala. Inga personskador rapporterades men ett körfält fick stängas av under bärgningsarbetet, med långa köer som följd. 

Det var varken första eller sista gången det smällde i korsningen, som tillhör Uppsalas mer olycksdrabbade. Trafiksituationen i korsningen och längs infarten till staden är på väg att bli en ny långbänk i Uppsalatrafiken, där planer på förbättringar har diskuterats och utretts i ett par decennier, utan att Trafikverket och kommunen nått en lösning. För drygt sju år sedan var prislappen för den billigaste rondellvarianten, längs hela sträckan Flogstakorsningen-Kvarnbolund, uppe i nästan en halv miljard kronor. 

Lördagens trafikolycka tände en ny diskussion på UNT:s Facebooksida om trafiksituationen. Mer trafik, höga farter på riksvägen och långa väntetider för att komma ut från Flogstahållet – med stresspåslag som följd – gör korsningen trafikfarlig, enligt några inlägg. "En hopplös korsning – konstigt att det inte händer fler olyckor där", skriver en läsare. 

Vissa anser att en cirkulationsplats är lösningen, andra efterlyser trafikljus som en enklare och snabbare åtgärd. Ett par inlägg påminner om att korsningen åtgärdades för flera år sedan med egen fil för vänstersvängande trafik ut på riksvägen – avsett som en tillfällig lösning i avvaktan på en kommande ombyggnad, som det i dagsläget saknas prognos för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!