Händelsen inträffade på torsdagen. Jägaren Johan Lönn Thorell var i Örnsundsbro när en varg plötsligt dök upp.

– Det var mäktigt att se ett sådant djur men det är lite blandade känslor, säger Johan Lönn Thorell.

Det är första gången han ser en varg i vilt tillstånd.

Artikelbild

– De är mäktiga djur, det måste jag säga, säger han.

Johan Lönn Thorell är jägare och har blandade känslor kring hur Sverige hanterar vargfrågan, men att se en varg på nära håll var en upplevelse.

Han följde efter med bilen och filmade vargen.

Sebastian Olofsson som är vilthandläggare på Länssytrelsen säger att det med största sannolikhet rör sig om en varg efter analys av bilderna som tagits.

– Vi bedömer det som en vargobservation i nuläget. Det passerar varg i de här trakterna då och då. Ofta vandrar ungvargar på våren för att söka sig till nya revir. Detta kan vara en sådan varg. Våren är parningssäsong för vargar och då kan de vandra långa sträckor för att hitta en partner, säger Sebastian Olofsson.

Generellt behöver djurägare i närområdet inte oroa sig, anser han.

– Oftast gör de inget med tamdjur och en varg kan vandra flera mil på en dag. Så det är svårt att veta var vargen befinner sig i nuläget. Den skulle kunna gått så långt som till norduppland vid det här laget, säger Sebastian Olofsson.

Om det funnits mycket snö så skulle länsstyrelsen kunnat spåra vargen och ta DNA-test på platsen för att se vilken varg det är, men nu så är det inte möjligt. Tidigare på fredagen syntes varg även i Tierp, men det är svårt att säga om det rör sig om samma varg, berättar Sebastian Olofsson.