– Elverket gör att vi kan pumpa upp och få tillgång till vatten och så kan vi hålla i gång våra frysar och kylar några timmar varje dygn där vi har en massa nötkött och annan mat, säger Sandra Beime som bor tillsammans med sin familj på en gård i Sikhjälma.

Elverket underlättar tillvaron något för familjen som förutom Sandra består av mannen Andreas Beime och tre barn.

– Men det är tur att vi har den här vedspisen. Den använder vi flitigt nu för vattenkokning och annat. I går bakade vi bröd i ugnen där det var 230 grader varmt. Vi stekte även korv på en av plattorna här, säger Andreas Beime.

Artikelbild

| Ett mobilt elverk som drivs med bensin gör att Andreas Beime och hans familj kan få igång vattenpumpen samt hålla i gång kyl och frys några timmar varje dag.

Han berättar att de köpte gården i Sikhjälma för ett par år sedan. I köpet ingick det mobila elverket som drivs med hjälp av bensin.

– Jag testade det ordentligt för en månad sedan så att det skulle fungera. Sedan stormen slog ut strömmen har vi kört elverket tre timmar åt gången ett par tillfällen varje dag, förklarar han.

Medan vi pratar knackar grannen Åsa Bohlin på ytterdörren. Till skillnad från familjen Beime så saknar hon ett mobilt elverk.

Nu får hon hjälp med dricksvatten samt möjlighet att värma lite vatten till kaffet och teet.

Artikelbild

| Det mobila elverket är livsviktigt för lantbrukaren Stig Ederyd i Sikhjälma. Han måste ha ett sådant för att få fram vatten till sina kvigor av rasen Hereford.

– Det är skönt att ha grannar som ställer upp och hjälper till när läget är som det är, säger hon.

På sin gård har Åsa Bohlin ett par ridhästar som behöver stora mängder vatten.

Artikelbild

| Vedspisen är viktig för familjen Beime.

– Vatten till hästarna åker jag ner till Edvalla som ligger en halvmil bort och hämtar. De dricker ungefär 60 liter om dagen, berättar hon.

Den första stormnatten fick familjen Beime omgruppera i huset.

Artikelbild

| Stormen har slagit hårt och fällt många träd i Sikhjälmaområdet.

– Det blev kallt i huset, så vi flyttade ner och stängde in oss i vardagsrummet där vi eldade i kaminen och sov tillsammans, berättar Andreas Beime.

I Sikhjälma bor även Sandra Beimes pappa jordbrukaren Stig Ederyd. Även hos honom är ett elverk påslaget.

Artikelbild

| Den första stormnatten sov familjen Beime tillsammans här vardagsrummet där de har sin kamin.

– Jag måste ha det i gång så att jag får fram vatten till mina djur, annars går de under, säger Stig Ederyd.

Andreas Beime har även noterat att det mobila telenätet är instabilt.

– Ibland fungerar telefonerna och så har vi lite täckning så att vi kommer ut på internet. Det verkar som masterna som styr det mobila nätet tagit stryk av stormen, det känns lite oroväckande om något skulle hända, säger han.

Prognosen är att strömmen ska vara tillbaka i Sikhjälma den 10 januari igen.