– För vår familj började det redan första skoldagen, säger Patrik Olsson.

Han har tillsammans med sambon Elin Berggren en sexårig dotter som tar bussen till och från skolan varje dag. Under dotterns första skoldag glömde skolbussen, som kör linje 517, att plocka upp henne och de andra barnen.

– Det var ju inte direkt en kul start på skoltiden för henne, konstaterar Patrik Olsson och jämför busslinjen med ett lotteri.

Artikelbild

| Extra skyltar har satts upp för att leda busschaufförerna rätt. Problemen kvarstår ändå.

Bussen har även regelbundet glömt att släppa av barnen och kört förbi deras hållplats på Louis De Geers väg. Det hela har enligt föräldrarna anmälts till UL vid flera tillfällen, men någon förbättring har de inte märkt av.

Föräldrarna som bor kring den berörda hållplatsen har skapat en telefonkedja för att hantera osäkerheten med bussen. När en förälder ser att bussen missar barnens hållplats ringer de nästa förälder som får stanna den och se till att barnen kommer av.

Flera av föräldrarna känner att detta är ett problem som inte skulle accepteras inne i Uppsala.

– Nu är skolan nedlagd i Tobo och vi flyttas till Örbyhus och så kan de inte få bussen att fungera, säger Elli-Maja Fogelqvist som också har en sexåring som åker med bussen.

Hon och de andra föräldrarna är trötta på att behöva utbilda chaufförerna om var de ska svänga. Barnen är trötta på att behöva vänta på nästa buss – speciellt vintertid. Ett av barnen fick mardrömmar kopplade till osäkerheten kring att bli hämtad av bussen, berättar en av föräldrarna. Mardrömmarna har gått över, men frustrationen kvarstår.

Sture Jonson, presschef vid kollektivtrafikförvaltningen UL, finner ett antal ärenden rörande 517 via UL:s kundtjänst.

– För den sträckan har vi beställt trafik av Nobina och jag ser av anmälningarna att förarna ibland har missat hållplatsen. Sådant ska inte ske, säger Sture Jonson.

Flera av familjerna berättar att föraren har skyllt på att hållplatsen inte finns i deras datorsystem.

– Det är i så fall ingen ursäkt. Denna rutt är märkt som en skoltur och då är det extra viktigt att turen fullföljs, säger Sture Jonson och tillägger:

– Vi kommer att kontakta arbetsledningen för denna delen av trafiken. Det här kommer vi att följa upp så att vi ser att antalet synpunkter på just denna missade hållplats minskar och gärna helt försvinner.