Det var under måndagskvällen som Per-Erik Karlsson plötsligt kollapsade under en aktivitet vid ishallen som bär hans namn.

– Det var runt niotiden, det gick väldigt hastigt. Han rasade ihop inne på ishallen. Det är otroligt ledsamt, Per-Erik har betytt så fantastiskt mycket för hela bygden och han har varit som en pappa, en morfar eller en farfar för flera tusen barn. Det kommer aldrig gå att ersätta honom men vi kommer göra allt vi kan för att fortsätta hans arbete och bevara hans anda, säger Henrik Nyström, sekreterare på SHK Hockey (Skärplinge, Hållnäs, Karlholm Hockey).

"Peken" var en omtyckt profil på Hållnäshalvön och Tierp, han var känd för sitt engagemang och sin drivkraft. Han brann för de lokala frågorna och var en drivande faktor till att ishallen i Skärplinge kunde byggas. Ishallen döptes även efter Per-Erik Karlsson och heter PEK-hallen. Glöden och drivkraften för det lokala gick aldrig obemärkt förbi och vid två tillfällen utnämndes "Peken" till Årets Eldsjäl av Tierps kommun. Han var även nominerad till flera stora svenska priser för sitt engagemang.

Artikelbild

| Ishallen. Han var bland annat initiativtagare till att PEK-hallen i Skärplinge blev verklighet.

Han har även fått Riksidrottsförbundets förtjänsttecken i guld och Svenska Ishockeyförbundets guld- och silvermärken. Han satt även under många år i styrelsen för Upplands ishockeyförbund och var fram till sin död hedersledamot i styrelsen.

– Han kommer att bli den mest saknade personen i norra Uppland. Han var alltid trevlig och hjälpsam för alla. Det finns bara gott att säga om honom, det är en stor sorg för hela Hållnäs, både på det personliga planet men även för hela föreningslivet. Han var ett riktigt unikum, säger vännen och ordförande för Hållnäs Hembygdsförening, Mats Gällström.

UNT var på plats i Skärplinge under tisdagen och pratade med människor om "Pekens" betydelse för bygden.

– Han har gjort mycket gott för ishockeyn och mer eller mindre bott i ishallen här i Skärplinge. Det var väldigt sorgligt att höra att han gått bort. Jag träffade honom i lördags i samband med en hockeyresa till Åland. Då var det den vanliga "Peken" som organiserade och stod i, säger Ivan Donnerstål.

Artikelbild

| Beklagar. I lördags var Skärplingebon Ivan Donnerstål med på en ishockyresa tillsammans med "Peken". "Han har gjort mycket gott för ishockeyn och mer eller mindre bott i ishallen här Skärplinge" säger Donnerstål.

Karin Pettersson delar Ivan Donnerståls uppfattning.

– En mycket omtyckt person som betytt mycket för att damishockeyn fått ett fäste och är stark här på bygden, menar Karin Pettersson.

Artikelbild

| Skolengagemang. Christina Gunnarsson och Hans Lithammer är båda rektorer på Ol Andersskolan i Skärplinge. Båda minns "Peken" som mycket engagerad i skolans skridskoverksamhet.

Skärplingebon Karin Axelsson minns "Peken" som en person som brann för föreningslivet och bygdens bästa samt att han var en fin arbetskamrat.

– Jag träffade honom via jobbet då vi båda arbetade på Konsum. Han var en fin människa, berättar Karin Axelsson.

Artikelbild

| Engagemang. Per-Erik "Peken" Karlsson brann för det lokala föreningslivet. Förutom idrotten var han även engagerad i bland annat kyrkopolitiken och hemvärnet.

På Ol Anders-skolan i Skärplinge fick man på tisdagsmorgonen beskedet att "Peken" avlidit.

– Hans idrottsengagemang var stort och han verkligen brann för att barn- och ungdomsidrott. Han var även ansvarig för flera skridskoskolor som vi hade här på skolan, berättar rektorn Hans Lithammer.

På tisdagskvällen kommer styrelsen i SHK Hockey att träffas för att planera hur man ska hantera minnet efter Per-Erik "Peken" Karlsson.