På torsdagseftermiddagen saknade fortfarande cirka 3 000 hushåll i Uppsala län ström efter den våldsamma stormen Alfridas framfart. På Hållnäshalvön drabbades många och Svenska kyrkan valde att öppna dörrarna till församlingshemmet i Edvalla för alla som behöver hjälp.

– Det är fortfarande många här ute som saknar värme och vatten och sitter och fryser i sina hus. Tanken är att man ska kunna komma hit och få hjälp med lite varmvatten, ladda mobiltelefonen eller bara prata med någon om det hänt något med huset i samband stormen, säger Marie Hallengren som tillsammans med Svenska kyrkan ligger bakom initiativet i Edvalla.

Marie Hallengren bor själva i Edvalla som ligger mitt på Hållnäshalvön. Hon och hennes man hade strömlöst under delar onsdagen.

Artikelbild

| Matilda Elf

– Efter att vi fått tillbaka strömmen så har vi öppnat upp vårt hem för folk som behövde hjälp. Det var flera som kom hem till oss och hämtade vatten och laddade mobiltelefonen, berättar hon.

På onsdagskvällen tog hon kontakt med Svenska kyrkan om att öppna upp församlingshemmet i Edvalla för nödställda.

– Ett mycket fint initiativ av Marie Hallengren och självklart finns vi till hands på församlingshemmet för alla som vill, säger Matilda Elf som arbetar på Svenska kyrkan i Tierps pastorat.

Enligt Marie Hallengren är det fortfarande många hushåll i områdena Sikhjälma, Hållen och Enskär som saknar ström.

Artikelbild

| Marie Hallengren

Flera personer som tidningen varit kontakt med har berättat att de fått värma upp sina hus och koka vatten med hjälp av öppna spisen eller små vedeldade kaminer.

– Min mamma bor en bit från Edvalla och där har de fått tillbaka lite ström, men inte tillräckligt för att kunna få varmt vatten i huset, berättar Marie Hallengren.