– Det handlade om medmänsklighet och värdegrund och för mig var det en självklarhet att hjälpa Eltaf i den situation som han befann sig i, säger Andreas Westin.

Under torsdagens berättade tidningen om den 17-årige Eltaf Hossein som flytt från Pakistan till Sverige. I Sverige placerades han i Svalövs kommun av Migrationsverket. Vistelsen där blev kort då Svalöv valde att placera honom på ett boende i Tierps kommun - där han också gick i skola i 18 månader - innan Svalövs kommun kallade hem honom hösten 2017.

LÄS MER: Eltaf flydde till skolan i Tierp

Artikelbild

| Eleven. Eltaf Hossein.

I december 2017 rymde han till Tierp då han ville gå på vård- och omsorgsprogrammet på Högbergsskolan. En utbildning som han inte kunde erbjudas av Svalövs kommun.

Det är här Andreas Westin kommer in i bilden.

– I Eltafs fall handlade det om att hans asylprocess och ett tillfälligt uppehållstillstånd skulle äventyras om han inte gavs möjligheten att gå i skolan och skaffa sig en utbildning. I förlängningen handlar det om hela hans framtid och liv, förklarar Andreas Westin.

Andreas Westin arbetar som biträdande rektor på Högbergsskolan, samma skola som Eltaf Hossein nu läser vård- och omsorgsprogrammet på.

Du arbetar på samma skola som Eltaf studerar på, du tycker inte att det kan finnas en intressekonflikt här?

– Dels har jag informerat skolans ledningsgrupp om mitt engagemang och att Eltaf och en annan asylsölande bor hos mig. Sedan är det också så att jag arbetar på ett helt annat utbildningsprogram än där Eltaf studerar, förklarar Andreas Westin som är en av flera anställda på skolan som upplåtit sina hem för ensamkommande.

LÄS MER: Tierpsbo anmäler skånsk kommun

Andreas Westin är en av många i Tierps kommun som valt att engagera sig och hjälpa asylsökande.

Sara Wange ingår i ett nätverk av frivilliga i Tierp som försöker samordna hjälp till ensamkommande som stött på problem.

För en tid sedan fick fem ensamkommande pojkar i Tierps kommun veta att de blivit åldersuppskrivna till 18 år efter tester som Migrationsverket gjort på deras knäleder och tänder.

– Jag upplever att Migrationsverket hellre väljer att fälla än att fria även om åldersbedömningen visar att en ensamkommandes tänder tydligt visar att personen är under 18 år medan knäröntgen visar att personen är över 18 år, menar Sara Wange.

Är en asylsökande 18 år eller äldre är det staten som ansvarar för denne och inte kommunen. I det här fallet ville Migrationsverket skicka killarna till ett av sina boenden i Norrland.

Ganska omgående erbjöd sig fem familjer att utan någon ersättning ta emot killarna och erbjuda dem en sängplats och mat.

– Under 2015 kom det många asylsökande som Sverige tog hand om och hjälpte till rätta med skola, boende och fritidssysselsättningar. Svenska klasskompisars familjer, fotbollstränare, lärare, kuratorer och bara ”vanliga” familjer finns bland de som ställt upp nu så att de kan bo kvar och fortsätta att gå i skolan, menar Sara Wange.

Hon uppskattar att ett 20-tal familjer i Tierpsområdet hjälpt ensamkommande som blivit åldersuppskriva eller fått avslag på sin första asylansökan med en hemvist.